22 september 2008

Min kaffeservis

Äntligen är den hos mig, min kaffeservis. Föräldrarna tog med sig min kaffeservis som jag fick när farmor dog, den servis som farfar valde ut. Jag har alltid gillat den servisen och tycker att farfar hade riktigt god smak. Rosenthal/Selb Germany står det på stämplarna. Jag har 11 kaffekoppar, 12 kaffefat, 1 kaffekanna, 13 assietter, 1 gräddkanna och 1 stort uppläggningsfat.
Servisen har varit nedpackad ända sedan jag fick den och behövs rengöras ordentligt. Men det får bli när jag flyttar till den nya lägenheten. Då blir det kafferep med marängrulltårta fylld med vispad grädde, bananskivor och mandarinklyftor i sockerlag (jag har för mig att Budapestrulle var nått som farmor alltid gjorde).





Foto © AL

Kryddburkar och en karaff

Såg inte mycket fynd när vi var på storloppisen. Jag tror jag gick 10 varv utan att hitta nått som jag ens ville ha halvhjärtat. Till slut såg jag 2 små smutsiga (numera rena) kryddbehållare för en tia. Jag gillar dom. Enkel och vacker form. Ska byta ut korkarna som är lite grådassiga och torra.



Hittade en liten brungul bordskaraff med tillhörande glas när jag gick in till antikhandlaren. Den var så liten och fin att jag inte kunde motstå den trots lite naggad kant. Jag gjorde inte ens en ansats att fråga vilket glasbruk dom trodde att den kom ifrån, eftersom dom inte verkar ha tillräcklig kunskap för att veta det.



Foto © AL

21 september 2008

Blå eld från Rörstrand

Föräldrarna hade med sig min 'Tebe'-servis när dom dök upp i helgen. "Jag packade ner några extra vita tallrikar som jag hittade längst bak i skåpet" sa mamma, och jag undrade vad det kunde vara. När jag packade upp kartongen visade det sig att det var 5 flata och 4 djupa tallrikar ur 'Blå eld' som Hertha Bengtson designat för Rörstrand mellan 1951-71.
Om jag blev glad. Jo, det kan du tro. Det här kommer att bli mina fintallrikar även om inte alla tallrikar är i bästa skick (nån fläck här och nått hack där). Hur kommer det sig att vi inte upptäckt dom när vi gick igenom skåpet i sommar? Är dom så diskreta?



Foto © AL

Gullaskrufs Vineta

Hittade en liten "Vineta"-skål från Gullaskruf glasbruk för en femma. Det stora 'Vineta'-fatet köpte jag hos en antikhandlare nere i västergötland för 80 spänn, vilket jag tyckte var ett bra pris (dock ej ett fynd).
När jag var inne i en antikaffär idag så sålde dom en samma lilla skål, fast i grönt, för 50 spänn, vilket jag tyckte var ett överpris med tanke på att den hade sprickor och med tanke på vad jag betalat för ett stort grönt fat. Dessutom hade antiktanten skrivit Reijmyre på den. Efter lite vånda så gick jag fram till henne och sa att det stod fel.


Foto © AL

15 september 2008

Ett ynka litet förkläde

Asch, vad du hittar saker. Jättefin teleskoparmslampa. Passar ypperligt till fotpallen och byrån. Här är hos mig är det rena torkan fyndmässigt. Ett ynka litet förkläde är det enda jag har hittat den sista tiden. Visserligen ett fint och gult förkläde, men ändå. Var är allt roligt glas?


Foto © AL

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

När jag var på Allmosan förra veckan så var det fullproppat av gamla tanter. Jag tror medelåldern låg på 78 år. Det stör mig att dom alltid står i vägen och inte har nått vett. Rullatorerna parkerar dom åtminstone utanför butiken. Jag ska få med mig mamma på storloppisen i Bure när dom kommer till stan i helgen. Där kanske jag får mätta min fyndartarm.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14 september 2008

Två örngott

Jag inhandlade 2 örngott i 70-tals grönt.


Foto © M.N

Tavla och spegel åt Amanda

Åt Amanda hittade jag en jättefin stor barntavla och en vit spegel.

Foto © M.N

Lampa med teleskoparm

Jag hade en annan taktik när jag gick på Erikshjälpen i lördags. Jag är nämligen ute efter ett skrivbord av något slag till Linus så jag skulle kolla efter det först. Jag hittade inget skrivbord men jag snodde åt mig den här lampan. 28 kr !!!!! Det är vad jag kallar ett fynd. Kommer passa bra till mitt vardagsrum när vi gör om där.
Och nu har ju pallen och byrån fått lite sällskap. Jag smyger in alla saker i vardagsrummet sedan när R inte ser.



Foto © M.N

Tyg med Djungelboksmotiv

Var på Erikshjälpen i lördags och fyndade lite av varje. Här är ett urplock. Djungelbokstyg ca 2,5 meter långt som är sydd till en lång gardinkappa. Den har Linus tingat till sitt rum. Jag tror det är äldre, vad tror du? Såg en som hade sytt en tunika av detta tyget.


Foto © M.N

11 september 2008

Hjärtan

Detta tyg inhandlade jag också samma dag. Ska nog sy något till Amanda av det. Lägger det på min "att göra lista" som börjar bli oändlig lång nu.


Foto © M.N

Bröderna Andersson

Jag har inte fyndat så mycket på sista tiden (förutom på Ullared). Men ett fynd som jag inte har dokumenterat ännu är denna fotpall i skinn som jag har köpt för 60 kr. Den är märkt med Bröderna Andersson. Är det ett fynd? Jag känner att möbler inte är min starka sida men det kanske skulle kunna bli.


Foto © M.N

Torsdag. Fyndardag eller?

Det är torsdag. Måntro man hittar nått på Allmosan idag? Dom har bara öppet 3 dagar i veckan, så det gäller att passa på direkt dom öppnar. Men det är inte så säkert jag hittar nått. Tycker att det är rätt tråkiga saker jag ser på loppisarna just nu. Tygmässigt iaf.
Myrorna är jag på kanske 1 gång i kvartalet. Det ligger lite avsides och då ids jag aldrig promenera iväg. Dessutom så hittar jag aldrig nått där. Det man kan tänkas vara intresserad av har dom dessutom satt överpris på. Jag vill ju göra fynd inte betala butikspriser.
På Kupan har dom stopp i inlämningen. Jag tycker att det är rätt tomt på hyllorna där. Undrar om dom får in så mycket saker dom inte kan ta reda på det? Förmodligen beror det på att det tar hundra år för dom att göra en sak. Effektiviteten bland frivilliga tanter verkar rätt låg.
Hur går det för dig då syrran? Fyndar du nått eller ligger du lågt?

4 september 2008

Att tvätta en rya

Försökte hitta information om hur man tvättar en ryamatta.

"Även en ryamatta mår bra av tvättas, men till ull bör man inte använda vanligt tvättmedel. Det är bättre med hårschampo eller diskmedel. Det är för högt ph-värde i vanliga tvättmedel."

"Släng den i badkaret tillsammans med lite tvålflingor."

"Lämna in den på kemtvätt."

Ah, det sista rådet kanske är det bästa trots allt. Det känns bökigt att tvätta en stor ryamatta när man inte har badkar. Måste bli en dag när det är soligt och lite blåsigt så den torkar snabbt. Jag får se till att ta bort lappen innan jag tvättar den så inte texten försvinner.

Röd ryamatta

Haha! Äntligen har jag hittat en röd ryamatta i större storlek, 140 x 190 cm. Direkt jag såg den högg jag till. I vanliga fall brukar man bara se små eller brunfula mattor. Under mattan finns det en lapp som det står skrivet Kramfors 3880 på. Nu måste jag bara tvätta den på nått sätt för den är dammig och lite fläckig. Men den är värd lite jobb känns det som. Den kommer att förgylla mina kalla golv utomordentligt. Nu vill jag hitta mig en ännu större ryamatta.



Foto © AL