30 december 2008

Multipot av Signe P-M

Jag visade mamma 8 skålar vid namn 'Multipot' designade av Signe Persson-Melin och hon köpte dom för 5 kronor styck. Om du vill ha fyra så får du det. Väldigt vacker form på skålarna som man aldrig blir leds på. Perfekt både för soppa och efterrätt.



Foto © AL

27 december 2008

Visst är det Gunnar Nylund

Ju mer bilder jag kollar på hemsidor med fina glasvaser, desto säkrare blir jag på att det verkligen är Gunnar Nylunds vas från Strömbergshyttan som jag har i min ägo. Men det är knappt jag vågar tänka tanken eftersom vasen är köpt för en femma på en loppis och jag har sett priserna som sätts.
Tanterna på loppisboden säljer alltid saker för en femma och tia eftersom dom inte har någon koll på vad dom får in från sina frikyrkliga (och rika) tanter. Det här är ett RIKTIGT fynd!!! Mitt första riktigt prisvärda glasklipp skulle man väl kunna säga. Kolla in min vas (längst till vänster) och kolla sedan in dom andra. Visst är det Gunnar Nylund.



Foto © AL, Freeforms, Retro Modern Design och Scandinavian Accents (från vä)

En gul vas i glas

Okej, en sista grej att lägga in innan jag går till sängs. En gul glasvas utan etikett eller signatur. Tung som stryk och ganska ful. Känns finsk, men kan lika gärna vara nått annat. Ser du nått liknande när du surfar runt på internet så informera mig.

(Godnatt, nu är jag trött, så trött).

Edit: Vasen kommer från tjeckiska Sklo Union, Design Vladislav Urban.



Foto © AL

Kehrä av Tamara Aladin

Ännu glasprodukt från Riihimäen Lasi, en 'Kehrä' av Tamara Aladin gjord mellan 1968-76, har dykt upp i huset. Den här gången en liten ljusstake/vas i ljuslila. Själv ogillar jag verkligen färgen. Ljuslila existerar inte i min värld.



Jag vill hellre ha den gröna vasen som mamma har. Grönt är snyggare.



Foto © AL

Pomona av M Westman

Det här är en sak som jag tänker spara. Ett underlägg/skärbräda från Rörstrand ur serien 'Pomona' av Marianne Westman. Även fast plattan har gått sönder och lagats , så förmår jag mig inte att slänga den. Jag tycker att den är väldigt fin och tänker hänga upp den på väggen i mitt kök (det är ingen som kommer att tänka på sprickan). Jag gråter nästan när jag tänker på att någon satt sönder den en gång i tiden.



Foto © AL

Bruna gamla spargrisar

Jag och mamma samlar på bruna gamla spargrisar i keramik som vi ställer i sommarstugan. Nu har mamma hittat ytterligare en. Jag ska fota av grisarna till sommaren så alla får se samlingen. Jag gillar dom. Påminner mig om pepparkakor med glasyr.


Foto © AL

Grönt glas för en billig peng

Jag fortsätter på min inslagna väg och köper grönt glas. Hittade ett pyttelitet glas från Johansfors glasbruk. 6,5 cm högt och 3,5 cm i diametern. Inte stort med andra ord.



Hittade även 2 gröna glasassietter från Vereco, dvs samma märke och stil som mina kaffe- och the-koppar. Har sökt efter större gröna fat och kommer att fortsätta mitt sökande tills jag har tillräckligt många. Tycker att det kan vara roligt att ha olika färger på kopparna och assietterna.



Foto © AL

23 december 2008

Plastsaker till köket

Det här däremot kommer att passa in mitt kök på direkten. En plastburk, en röd ostkupa och gula bestick (6 gafflar, 6 knivar och 6 skedar). Däremot så kan man bara äta saker som inte behöver skäras, för knivarna är totalt värdelösa rent praktiskt. Känner igen designen på besticken men har inte hittat någon information än. Jag letar vidare.





Foto © AL

Frisco och Tuva

En liten ugnsform från Rörstrand i serien 'Frisco' av Marianne Westman. Den tyckte jag var väldigt söt. Inte i bästa skick tyvärr.


Bland mammas billiga fynd fanns även en såsskål i serien 'Tuva' från Rörstrand.


Foto © AL

Anita Nylunds keramik

Tänkte att jag skulle sätta in bilder på keramiksakerna du fått eftersom du inte hunnit se dom i verklighet. Ångrar du dig så kan jag ta dom... Du får väl sälja en av burkarna och köpa dig nån annan burk ur serien. Vore ju roligare för dig att ha olika modeller.



Burkarna 'Frits Friska Fisk' från serien 'Vår lilla stad' och pepparströarna 'Familjen Pepparson', allt designat av Anita Nylund för Jie Johnsons keramiska fabrik i Gantofta under 50-talet Dom är bra skick, förutom att gubben har borta en flisa på sin hatt. Men han är fin ändå och värd att ha framme. Locken är olika på burkarna, men det är rätt vanligt.



Foto © AL

Sagina av Mari Simmulson

Det här är kanske nått du vill ha. Återigen ett fynd mamma gjort. Om du inte vill ha den, så kan jag "offra" mig. Men det känns som din stil.

En vas från Upsala-Ekeby, ca 18 cm hög och märkt med UE SWEDEN 4416. Vasen är från serien 'Sagina' av Mari Simmulson, tillverkningsår 1959-64. Simmulson kom till Upsala-Ekeby 1949. Här stannade hon till 1972 och blev en av UE:s främsta keramiker. På 50-talet hade formgivarna på UE egna tusen-nummerserier. Simmulsons var från 4000 och uppåt. Den är i helt perfekt skick. Inte en skråma. Dessutom finns etiketten kvar.



Foto © AL

22 december 2008

Pysselböcker

Dessutom hittade jag även 2 pyssliga böcker. En handlar om att sy lampskärmar och den andra om att sticka dockkläder. Kanske inte dom snyggaste sakerna man kan göra, men det finns alltid några guldkorn och bra idéer ska man inte förkasta.


Foto © AL

Klädmönster

Var på Röda Korset idag och hittade gamla mönster för 1 kr/styck. 15 mönster blev det när jag gått igenom deras låda. Ett riktigt fynd om man tänker på att man får betala 50-60 kr/styck på en del sidor på internet. Jag är väldigt nöjd.









Foto © AL

21 december 2008

Orange golvlampa Elidus

Mamma har köpt en orange golvlampa från 70-talet av märket Elidus (norskt företag tror jag) för en billig peng. Jag sa att K kunde ta den eftersom hennes var trasig. Dessutom är det väldigt sällan hon vill ha nått av mammas fynd, så det kände inte mer än rättvist. Visst var den fin? Inte skulle jag gråta om den stod i mitt hem.



Foto © AL

Vas från Strömbergshyttan

Den större vasen är 18,5 cm hög och signerad Strömberg B936. Jag antar att det är en produkt från Strömbergshyttan. Förmodligen sent 50-tal eller tidigt 60-tal. Det känns som det i stilen.
Faktum är att den påminner om Gunnar Nylunds vaser som han gjorde under sin tid i Strömbergshyttan. Den har inte borta några flisor utan har bara några ytliga repor som tidens tand har orsakat. Ju mer jag tittar på den desto mer gillar jag den. Den är så fin i formen och färgen.


Foto © AL

En vas från Riihimäen lasi

Den lilla vasen är 10 cm och har kvar etiketten från Riihimäen Lasi, vilket underlättar detektivarbetet. Har dock inte hittat information om modellen eller designern än så länge. Ska fortsätta leta. Det kan vara Tamara Aladin.



Foto © AL

Timo Sarpanevas glassaker

Jaha, då är man uppe i norrbotten igen. Det är väl lika bra att sätta igång med att visa vilka fynd som gjorts. Det är ju helt klart här man ska befinna sig för att kunna hitta saker för löjliga priser, en femma här och en tia här.

Börjar med lite Iittala. Ljusstakarna 'Festivo' av Timo Sarpaneva i olika längder (den stora är märkt med signaturen TS undertill), 3 st med 4 ringar och 1 st med 6 ringar.


Sedan finns det 10 stycken dessertskålar som är i samma stil, vilket får mig att tro att det också är Sarpaneva fast 'Senaattori' (2104). Den här stilen gillar jag väldigt mycket. Dom passar bra till mina andra Iittala-glas.


Foto © AL

20 december 2008

Vineta från Gullaskruf

Det har ju som sagt var inte varit högsäsong inom fynderiet den här månaden, men i veckan hittade jag en liten gräddsnipa ur serien 'Vineta' från Gullaskruf glasbruk. Den köpte jag på direkten. 5 kronor är inget att fundera över när man gillar Gullaskruf.


Foto © AL