25 november 2010

Nanny Stills "Fantasia"

Jag har inte fyndat mycket den senaste tiden, men igår hittade jag iallafall en orange vas och tänkte som vanligt på Finland. Och nog var det så. Nanny Still formgav vasen 'Fantasia: Fenomena 1419' för Riihimäen lasi som tillverkade den mellan åren 1968-72.


Foto © AL

10 november 2010

En liten blå "Zyklon"

Jag har sedan tidigare några 'Zyklon', formgivna av Cari Zalloni från tyska Steuler, och nu har jag hittat en liten blå (10 cm). Jag är väldigt förtjust i dom små varianterna. Jag sålde den stora orangea i somras, men vill jag se på den så är det bara att titta in i grannens köksfönster. Den stora blå ligger nerpackad i källaren medans jag funderar över om den ska få vara kvar eller inte. Den är ju trots allt dom små varianterna jag gillar bäst.


Foto © AL

8 november 2010

Allfat i brandsäker melamin

Idag hittade jag återigen äppelfat i melamin (på exakt samma loppis som förra gången). Nu har jag 1 stort och 3 mindre fat. Det intressanta var att dom här två hade kvar lapparna undertill så man kunde läsa lite om produkten. Dom kallades för Allfat och kan användas till både ljushållare och askfat.
Tydligen klarar dom lite av varje och är både färgbeständiga, diskmaskinsvänliga och värmetåliga (upp till +115 grader). Dessutom var det en Konsum-prislapp undertill (6.50 kr) vilket var roligt.


Foto © AL

Randig burk

Klassisk burk. Bra storlek för att förvara saker. Som ny. Billig.

Edit: En burk för Marianne-godis, närmare bestämt Marimint. Från finska Aarikka enligt uppgift.


Foto © AL

Det lackar mot jul...

Det är väldigt mycket julsaker ute nu på loppisarna, vilket inte brukar intressera mig nämnvärt. Det är sällan man hittar något fin och dessutom så gillar jag inte att affärer vill att man ska börja tänka på jul redan i november. Men en liten tomteduk hittade jag.



4 november 2010

Nittsjö keramik från 1930/40-talet

Igår gick jag och M till en loppis som jag aldrig brukar besöka eftersom dom aldrig brukar ha någonting av intresse, utan mest kommunens möbler och gamla datorer. Man har alltid fått en känsla av att dom fina sakerna hamnar hos andra än kunderna, att allt är skitigt och rent ut sagt skräp. Men nu tror jag dom fått "ordning på torpet", för det fanns faktiskt fina saker och böckerna var noggrant sorterade (ett tecken på en bra loppis enligt mig).

På en hylla hittade jag en liten klotvas (10-11 cm hög) i brunsvart glasyr från Nittsjö keramik som fångade mitt intresse. Men jag köpte den inte. Vilket jag givetvis ångrade. Efter att ha tänkt på vasen hela kvällen så gick tillbaka idag. Jag är som sagt var väldigt förtjust i klotvaser och den här är inte fy skam, även om den "bara" är från Nittsjö.



Vad jag kan tyda av djupstämpeln så är vasen gjord mellan 1934-47. Sedan finns det handmålade nummer undertill (324/?B) som förmodligen har nått att göra med modell och glasyr. Jag ska snoka vidare. Vacker är den i alla fall och den ska få stå bredvid "Dominon". Min nästa klotvas ska bli en av Ewald Dahlskogs skapelser har jag tänkt. Jag får väl tänka lite önsketankar och sedan gå ner på Kupan imorgon...


Foto © AL

Lindshammar

En av mina senaste fynd är ett uppläggningsfat (31 x 21 cm) från Lindshammar glasbruk. Formgivaren är Gunnar Ander (som vanligt).


Foto © AL

1 november 2010

En gul 'Röda Klara'

Jag har ett längre tag varit på jakt efter en 'Röda Klara' från NilsJohan, men antingen har dom varit ofräscha och rostiga eller dyra av någon outgrundlig andledning. Till slut hittade jag mig en gul 'Röda Klara', vilket blir bättre i mitt kök eftersom röda saker lätt försvinner mot dom röda väggarna.
Jag kommer ihåg att farmor hade den röda varianten i köket och att jag alltid stod och vevade på den eftersom det var så roligt.



Foto © AL