26 februari 2011

Lite mer böcker

Innan "Downton Abbey" börjar på SVT så hinner jag slänga in ett inlägg. Den här gången har jag hittat tre böcker som har Per Åhlins illustrationer på omslaget.
Jag har redan Trägudars land i inbundet format, men jag kunde inte motstå den här versionen. Nu vill jag hitta Gryningsfolk och Offerrök i samma utgåva. Jag får kolla in böcker när jag far ner till syrran.


Foto © AL

19 februari 2011

Alltid på jakt efter böcker

Jag är alltid på jakt efter bra böcker när jag går på loppis. Är dom dessutom estetiskt tilltalande så blir det en ren bonus. Jag gillar böcker som är lite äldre eftersom dom alltid är mindre än nya böcker. Det är bara fördelar med andra ord; billigt, snyggt och bra storlekar.



Av en slump har det blivit så att jag börjat samla på Agatha Christie. I höstas så kom jag in på en loppis precis när dom ställt ut två stora buntar med böcker, nya inbunda och äldre pocket, och jag köpte dom för en löjligt billig peng. Det gjorde mig till en samlare av Agatha. Dom omslag jag gillar bäst är gjorda av Monica Schultz, Per Beckman och Olle Eksell (inte med på bilden). Allt från 40- till 70-talet är supertrevligt.


En annan favorit när det gäller omslag till Agatha Christie är Per Åhlin. Han har alltid varit husguden när det gällar tecknad film och illustration.


Foto © AL

17 februari 2011

Tanten i mig vill ha guld

Jag fortsätter samla på mig udda vaser med guldkanter och -dekorer. Jag tror det är tanten i mig som vill ta med dom hem. Det senaste tillskottet i samlingen är en gräddvit vas med en stämpel som säger Bavaria. Jag vet inte vem som är tillverkaren dock.


Foto © AL

15 februari 2011

Dom enda tygfynden

Att hitta tyger som man tycker om är inte det lättaste just nu. Det är mest fula 90-talsgardiner i omlopp. Dom enda tygerna jag har hittat den senaste tiden är dom här tre. Det gula tyget är Sven Fristedts 'Glada blad' från 1973, vilket alltid är extra roligt att fynda speciellt när det är en härligt gul färg.



Foto © AL

14 februari 2011

En figurin till dig syrran

När jag var på loppis igår så hittade jag den här figurinen till dig. Tyckte det såg ut som dom där keramikflickorna du sparar på. Jag tar med den söderut om du vill ha den. (Och det ville hon tydligen).


Foto © AL

13 februari 2011

En Bergsten till mammas samling

Åkte iväg på loppis idag och hittade en Lars Bergsten som mamma inte har i sin samling. Så den får hon av mig. Den är kring 13 cm hög och har en signatur undertill som är skrivet med penna istället för den vanliga stämpeln. Jag gillar hennes blågråa hår.

Edit: Mamma ville inte ha tanten till sin samling, men det gråter inte jag över, utan tar det själv. Jag gillar verkligen keramiktanten av någon anledning. Hon passar hemma hos mig.



Foto © AL

7 februari 2011

Inspirerande konstsömnad

Hittade en äldre bok om konstsömnad av Gudrun Åhlberg och köpte den direkt jag såg bilden på Max Walter Svanbergs "Porträtt av stjärna" i pärlmosaik. Jag har alltid gillat hans konst och inte gör den sig sämre som broderi/konstsömnad. Nu blir det till att börja öva sig lite grann.




Foto © AL

En namnlös Rörstrandare

En namnlös tallrik från Rörstrand. Syrran har hittat assietter tidigare och nu var det min tur att hitta samma mönster på en djuptallrik. Man ser ju klart och tydligt att den är släkt med serien Pion från Rörstrand, men den här inget eget namn. Stackarn, ensam och namnlös. Men nu kommer den att få fint sällskap bland mina andra udda Rörstrandare.


Foto © AL

4 februari 2011

Man får vara nöjd med det lilla

Åååå, så ointressant det är på loppisarna just nu. Det är bara böcker som jag fyndar. Jag försökte fynda på Folkparkens loppis förra helgen, men det var så mycket folk att man knappt såg vad som fanns på borden.
"Aldrig mer" var min tanke när jag gick från loppisen. Går jag dit igen så blir det mot slutet av dagen när alla har försvunnit. Jag orkar inte med när det är så där mycket folk. Jag vet inte vad det är med pensionärer i stora folksamlingar. Dom klagar på ungdomar, men har själva inget hyfs alls.

Idag hittade jag i alla fall en kopp ur Arabias serie 'Otso' som jag letat efter. Jag älskar koppen som jag har sedan tidigare och blev glad att jag kunde utöka samlingen till det dubbla, dvs 2 stycken. Men det var inget fynd rent pengamässigt. Man får vara nöjd med det lilla man hittar i nuläget.


Foto © AL