28 april 2011

Syrrans karaffletning

Det verkar som att vi har haft blått och grönt glas som tema senaste tiden, men det är en ren slump. Syrran har under en tid varit på jakt efter en karaff till rödvinet och hittade både en karaff och en kanna när vi var ute på loppisrundan.

Den gröna kannan är troligtvis från Ryds glasbruk. Kan även vara från Åseda glasbruk. En klar favorit tycker jag. Den blå karaffen har ett klistermärke kvar där man ser bokstäverna "Ital". Man behöver vara nått större geni för att räkna ut att det betyder Italy.





Foto © AL

26 april 2011

Små flaskor

Jag då (AL), har jag hittat något? Jo, jag hittade två små glasflaskor till min samling. Dom är lite för stora för att vara flakonger, så jag antar att det kan vara till olja, vinäger, badsalt eller nått liknande. Eller så är det bara prydnader.
Den blå flaskan är ca 10 cm och den gröna ca 18 cm. Jag har inte luskat ut från vilka glasbruk dom kan komma ifrån, men det brukar ju lösa sig med tiden. Vid jämförelse så är den gröna flaskans färg i exakt samma nyans som finska Riihimäens glas.





Foto © AL

25 april 2011

Haldensleben keramik

Även svågern hittade sig någonting när vi var på loppisturen, nämligen en 50-talsvas från Haldensleben keramik. Hans kommentar var:
- "Om ingen av er köper den här vasen så gör jag det. Den är för snygg för att lämnas kvar".





Foto © AL

"Camilla" från Bergdala

Så lustigt, precis när jag pratat om vasen från Elme/Bergdala glasbruk, så hittad syrran en sådan hos Antikladan. Vaserna gjordes först vid Elme glasbruk och när bruket lades ner såldes formarna till Bergdala glasbruk. Carl Olof Borgarp är formgivaren och modellen heter 'Camilla' efter hans dotter (info enligt PES). Det känns som att den här vasen kommer från Bergdala.


Foto © AL

22 april 2011

Glas i blågrönt

Syster M fyndade med sig lite glas från Erikshjälpen, bland annat en blågrön skål från Åfors glasbruk. Assietterna i samma mönster i klarglas har hon sedan tidigare. Dessutom hittade hon en flaska i samma färg. Nu funderar vi lite över tillverkare eftersom halsen påminner om vaserna som gjordes på Bergdala glasbruk.




Foto © AL

Stina, Arkad och Lotus

Alla tre systrar har hittade sig lite porslin. Helmer Ringströms 'Arkad'-assietter från Gelfe till M.


En stor 'Stina'-skål från Gefle till K. Även den dekoren är Helmer Ringströms.


Och så Bibi Bregers 'Lotus'-assietter från Gustavsberg till AL. Vardagsporslinet fick sig lite förstärkning.


Foto © AL

Ugglor från Gabriel

Jag (AL speaking) tänkte försöka mig på att göra några inlägg även fast jag inte har tillgång till rätt bildprogram. Nog ska det väl gå ändå. Jag får justera bilderna när jag är tillbaka vid min egen dator.

Jag och syrrorna var på Erikshjälpen i Vänersborg, ett favoritställe som man aldrig kommer ut tomhänt ifrån. Jag hittade ett fat från Gabriel keramik med (vad jag antar är) ugglor som dekor på kanten. Precis i min smak.



Foto © AL

18 april 2011

Blommiga burkar

Det har inte blivit så mycket "loppande" i norr den här gången. Lite tyg, några böcker och annat smått (jag får visa det senare). Till vår stora förvåning så ville faktiskt vår yngsta syster ha dom blommiga plåtburkarna. Hon är väldigt restriktiv i vad hon tar med sig hem eftersom hon inte gillar att ha för mycket saker omkring sig (vi vet inte vad hon har fått för gen). Nästan så att jag och mamma hamnade i chock när hon ville ha dom. Även jag gillar dom, men det var fel färgskala för mitt kök.


Foto © AL

16 april 2011

Krukor från förr

Dom här två krukorna hittade jag när jag var på boksafari i mormor och morfars hus. Dom stod nere i matkällarens mörker och väntade på mig. I princip oanvända. Mamma sa att mormor förmodligen inte använt dom eftersom dom är rätt små. Båda krukorna är från Ekeby. Den randiga heter 'Svea', så mycket vet jag, men vad den vita heter vet jag inte.


Foto © AL

14 april 2011

Nått slags påsktema

Jag brukar aldrig kolla efter påsksaker eftersom jag inte är någon som årstidsinreder. Dessutom är påsk en tid då jag oftast åker iväg till familjen. I år har jag däremot kollat lite extra på loppisarna för att se om det finns något av värde bland allt skrot. Och det fanns det.
Först ut är en tupp av Lars Bergsten. Den stod där mitt bland gul plast, fula kycklingar och grälla fjädrar. Så fin. Han ska få åka med hem till mammas samling. En liten vårpresent.




Mitt andra fynd är två härligt grälla gardinlängder. Dom kommer aldrig att hänga uppe i min lägenhet, eftersom det i mina ögon är barngardiner, utan kommer nog att bli slaktade i kreativitetens tjänst. Om inte du vill ha dom till barnen syrran? Hehe... Trodde väl inte det. Lite toooo much för dig kanske.


Foto © AL

13 april 2011

Världsbokdagen 2011

Men hördunini, det är ju faktiskt Världsboksdagen idag och då kan jag visa lite bokfynd utan att verka helt borta. Rolf Lagerson är verkligen en favorit när det gäller illustrationer och oftast hittar man hans omslag bland böckerna som kostar 1 krona. Vilket är bra, för då spelar det ingen roll om själva innehållet är uselt. Året var 1967 när dessa böcker kom ut.






Foto © AL

Smörgåsbordet av Louise Fougstedt

Jag blandar årtiondena hej vilt i mitt hem, speciellt i mitt kök. Det senaste nytillskottet är kökshandduken Smörgåsbordet av Louise Fougstedt. En fin liten handduk från forna dar som nu åter får komma i arbete hos mig när disk ska torkas. Hade det här varit facebook så hade jag tryckt på Gilla-knappen även fast det är mitt eget inlägg. Gilla!


Foto © AL

10 april 2011

Boksamlaren rotar vidare

Min morbror tänkte rensa lite i morfar och mormors hus och då frågade jag om jag fick rota bland böckerna. Vilket jag fick och gjorde. 17 böcker blev det allt som allt. Hemingway, Moberg, Fridegård, Churchill, Cronin, en bok om Nacka Skoglund och diverse annat. Dom snyggaste omslagen ser ni här. Jag hittade även lite andra småsaker, men det får jag visa senare.




Foto © AL

Scheurich keramik

Den här vasen har jag tittat på tidigare, men då var den av modellen jättestor golvvas. Nu hittade mamma en liten variant åt mig, vilket är bättre. Jag har inte kollat upp tillverkare än, men det får bli vid ett senare tillfälle.

Edit: Nu har jag kollat runt lite grann och det verkar vara så att Scheurich är tillverkaren till vasen. Skulle gissa på 1960-talet.





Foto © AL

Fynd mitt i all hockey

Mitt i all hockey så dök det upp några fynd. Men det är inte jag som fyndat, utan mamma. Syrran tar besticken (12 knivar och 12 gafflar) eftersom hon redan har likadana skedar i sin samling. Själv kommer jag att forsla hem skålen till mina samlingar.


Mönstret på skålen känner ni nog igen, Bibi Bregers 'Lotus Gul' från Gustavsberg. Det dyker upp lite då och då här på bloggen eftersom det är mitt vardagsporslin. Jag samlar på mig delar så fort jag får tillfälle och priset är rätt. För tillfället har jag nog mer av 'Lotus Grå' i köksskåpet, men jag uppskattar båda varianterna.


Foto © AL

5 april 2011

Nu kör vi!

Klockan är 19:00. Ni hejar väl på svartgult? Nu kör vi!


P.S.
Dräkterna var snyggare förr. Nuförtiden är det reklam överallt. D.S.

P.S.2
Oavsett hur den här finalserien slutar, så har det varit ett rent nöje att följa hockey den här säsongen. Att se nykomlingarna Solna Aik slå ut HV71 i fyra raka i kvartsfinalen var som "grädde på moset". D.S.

3 april 2011

M.Taka är ett mysterium

Min gröna ishink har fått ett ursprung. Jag har nu sett en likadan ishink med etikett och den kommer från M.Taka Japan, precis som min blå ishink. Men jag hittar ingen mer information om företaget/tillverkaren/försäljaren M.Taka. Det hade varit intressant att veta mer.


Foto © AL

2 april 2011

Utmärkta krukfat

När jag satte igång med frösådden så märkte jag hur lite fat det fanns i min kruksamling. Det är lite lurigt att hitta svarta krukfat här i stan (det verkar som att alla frågar efter dom). Istället fick jag börja rota efter udda kaffefat, vilket inte var så lätt heller eftersom Second Hand-affärerna tror att jag vill betala tjugor istället för enkronor (men där trodde dom fel).
Dessutom så var alla fat så fula och det klarar inte en estet som jag, inte ens om faten göms under krukor. Jag hittade två fat som jag tyckte var tillräckligt fina för att få ynnesten att bo hemma hos mig (jag hoppas ni förstår att jag är lite ironisk mot mig själv). Tur att jag ska norrut på onsdag, då ska jag rota efter krukfat och kaffefat på loppisarna.

Först hittade jag ett sött litet fat med rosor från Eschenbach Bavaria. Jag är väldigt förtjust i småblommiga saker, så det fatet passar mig utmärkt.


Efter det hittade jag ett typiskt 50-talsfat med ränder i grått och gult. Det visade sig vara ett fat ur serien 'Duett' från Gustavsberg. Jag har faktiskt missat den här serien av Stig Lindberg. Den kanske är lite för diskret för min smak. Men som krukfat är det riktigt snyggt.


När jag kom hem fick mitt udda 'Lotus gul'-fat offra sig för den goda saken skull. Nöden har ingen lag. Nu blir det till att rota vidare i loppishögarna. Det ser så taffligt ut med plastlock under krukorna.


Foto © AL