31 augusti 2011

En Bukett från Gefle

Mitt samlande av äldre porslin med svart/grå dekor har fortsatt under sommaren. Som jag älskar dessa dekorer! Och finns det med lite guld på något hörn så är lyckan fullständig.
Den här assietten kommer från Gefles porslinsfabrik och dekoren heter 'Bukett'. Formgivaren är Arthur Percy enligt Gefle-boken. Porslinet tillverkades mellan 1926-36 och fatet är i förvånande bra skick. Men det beror säkert på att den kommer från tant H som var supernoga med sina saker. Det fanns även stora tallrikar, men dom lämnade jag kvar i skåpet till ett senare tillfälle.





Foto © AL

30 augusti 2011

Stickboken

Ett litet loppisfynd som kan komma till praktiskt användning i vinter. En riktigt fin stickbok med beskrivningar på olika tekniker och mönster. Fast egentligen var det sockan på bilden som lockade mig mest. Den ser så glad ut.


Foto © AL

Liten och grön

Har hittat en grön liten burk från Åseda glasbruk. Väldigt fin grön färg. Sedan tidigare har jag två bruna glasburkar i samma modell. Förmodad formgivare är Bo Borgström.


Foto © AL

29 augusti 2011

Saftglas från Åseda

Jag dricker inte mjölk och är inte speciellt intresserad av drinkar, men saft det dricker jag. Gärna hemmagjord om andan faller på. Och vad passar då bättre än knalligt orangea glas? Dom här glasen kommer från Åseda glasbruk och Bo Borgström är formgivare. Hos bloggaren 50-talskeramik kan du se ett gult glas och jag vet att Form55 har ett turkos glas.





Foto © AL

28 augusti 2011

Fina former från Bergdala

Ett av sommarens tiokronorsfynd, en vas från Bergdala glasbruk. Det är inte ofta jag köper glas i färgen brunt, men den här varianten var snygg. Dessutom så gillar jag den fina formen på vasen.




Foto © AL

27 augusti 2011

Färgglatt till köket

Fynd i 5-kronorsklassen som är bra att ha i köket. Först hittade jag en färgglad bricka som tillverkats i forna Sovjetunionen (USSR).
Sedan hittade jag en knallgul sopkorg. Jag letar alltid efter stringiga saker i glada färger. Dom är inte så lätta att hitta som man skulle kunna tro. Jag saknar fortfarande mitt orangea diskställ som gick sönder i våras. Det är inte samma sak med ett vitt diskställ.






Foto © AL

26 augusti 2011

Triss i svart

Jag fortsätter göra min inköp av 'Aladin' från Höganäs (Anne Nilsson). En tia här och en tjuga där. Går det att ha för många 'Aladin'? Nä, är mitt svar. Nu har jag även stött på en ljusblå 80-talsvariant på en loppis, men den fick stanna kvar. Bebisblått är ingen kulör som härskar i mitt hem.





Foto © AL

25 augusti 2011

Les Amoureux de Peynet

Jag har alltid varit intresserad av bilder, allt från fotografier, konst, illustrationer och tecknade serier. Att jag samlar på illustrationer i form av bokomslag är ingen slump eftersom jag dessutom är intresserad av att läsa. Det trevliga är när man även hittar illustratörers verk på porslin, då kombinerar jag två intressen till ett.

Det här fatet från Rosenthal hittade jag för en tia på en loppis. Dekoren är gjord av Raymond Peynet, en fransk illustratör född 1908. Peynet jobbade för Rosenthal mellan 1955-65 men hans illustrationer har funnits längre än så.
Redan under 1940-talet skapade Peynet två figurer, en violinist med sin käraste, som senare omvandlades till en poet och hans käresta, Les Amoureux de Peynet som dom skulle kallas för.

Edit: Jag har gett bort det till en som har Peynet-fat sen tidigare.




Foto © AL

Under 50-talet växte populariteten och det tecknade paret dök upp överallt. Dom hamnade i böcker och annonser, på skivomlag, porslin, textilier och vinetiketter, dom blev smycken, silkessjalar, statyer och frimärken.
Eftersom Peynet även var intresserad av scenografi och teaterkostymer skappade han en serie med över 200 dockor i olika scener. Till och med Charles Aznavour sjöng en sång om Les Amoureux.

Annonser för Schiaparelli parfym från mitten av 50-talet.


Foto © 100 years of Illustration av Paul Giambarba

24 augusti 2011

Keramik för väggen

Efter syrran vas-kavalkad så tänkte jag sätta in bilder på mammas fynd. Jag har nog nämt tidigare att hon samlar på Lars Bergsten och i sommar så köpte hon sig två nya väggtavlor. Jag kan tycka att vissa saker av Lars är rent ut sagt fula, men dom här gillade jag.



Jag gillar även min egen smala väggtavla av samma konstnär. Jag fick den av mamma för ett tag sedan, men den har inte åkt upp på väggen än.

P.S. Läste för övrigt att Lars Bergsten dog nu i maj.



Foto © AL

23 augusti 2011

En trofé från finland

Hittat en finsk vas från Riihimäen lasi. Den har ett ingraverat band runt. Står på finska och det handlar om brottning 1973 mellan Sverige och Finland.
Eftersom jag är född 1973 så gjorde det mig ingenting att det fanns ingraverat saker på den. Billig var den också. Kanske är det Frank Andersson som har haft den i sin ägo? Den är ju trots allt inköpt i hans hemstad.



Foto © M.N

Bambu av Bo Borgström

Ääääääntligen ett fynd! Jag lyckades nypa den före en karl med spejarögon och lupp. Hahahaha, vad jag njöt. All loppistorka i sommar är som bortglömt. Färgen är väl inte den snyggaste som finns i denna serie men det verkar som att blåa och gröna saker är mitt öde just nu. Jag ler ännu åt vargarna som bara flög förbi den som att den stod där och gömde sig åt bara mig. Hahahahahaa...



Foto © M.N

21 augusti 2011

Blytung vas

Förra gången jag var inne på denna loppis så såg jag den här vasen, men jag tyckte den var för dyr. Nu var den kvar när jag var dit i veckan. Eftersom den var snygg och verkade vara av fin kvalitet, så inhandlade jag den. Den kanske var ett bra pris ändå tänkte jag, så jag köpte den. Jag tänkte på likörglasen jag köpte till dig för 10 kr/st och tyckte försäljaren var dyr och sedan visade de vara Rhapsody-glas.

Vi har båda letat efter info om vasen, men riktigt säkra vem som har gjort den är vi inte. Den är tung och både jag och K tycker den har samma tyngd som kristalskålarna jag har från farmor. Kan det vara Orrefors? Någon som vet?

Edit: Information har tillkommit nu och det visade sig vara Smålandshyttan och Josef Scott.
Mer info finns HÄR.





Kommentar AL:
Vi har tittat på Tamara Aladins vas 1379 från Riihimäen lasi som påminner om den här vasen, men 1379:an har tunnare väggar, annat avslut på halsen och en annan botten.

Edit: Här kommer en bild på vasen då man ser den rakt framifrån och lite snett ovanifrån. Höjden är 19 cm hög.


Foto © M.N

20 augusti 2011

Gröna glasknoppar

Jag och lillasyster har varit på loppisturné. En av sakerna jag hittade var 14 st glasknoppar som har signaturen Verrina Sweden.


Foto © M.N

19 augusti 2011

En lockskål från Nittsjö

Den här vita lockskålen hittade jag på en loppis för inte så länge sedan. Formgivaren är Erik Mornils och tillverkaren är Nittsjö Keramik. Stämpeln visar att den är gjord mellan 1934-47.

Erik Mornils var den första formgivaren som anställdes på Nittsjö Keramik (året var 1924). Först jobbade han bara som dekoratör, men steg i graderna och började även formge keramik. Mycket av det Mornils har formgivit har en rustik allmogestil som jag inte är så intresserad av, men den här skålen tyckte jag väldigt mycket om.







Foto © AL

18 augusti 2011

Moster E:s matta

Jag har fått en plastmatta av mamma som jag ska ta med mig hem. Det är moster E som har skapat mattan, vilket gör den ännu mer värd för mig. Den här mattan kommer passa sååååå bra hemma hos mig.
Om jag skaffar julgran någon gång (vilket förmodligen blir typ aldrig) så finns det ingen matta som kommer att passa bättre än den här.




Foto © AL

Utökar broderibiblioteket

Hittade lite böcker till "broderibiblioteket". Jag gillar att samla på mig böcker med gamla brodyrmönster och nån gång i framtiden så kanske jag får användning för mitt bibliotek. Vem vet.









Foto © AL

17 augusti 2011

Stina från Gefle

En gåva till den yngsta systern som nu börjar få en samling av denna serien. Ju mer man ser den ju gladare blir man. Dekoren är formgiven av Helmer Ringström.



Foto © M.N

16 augusti 2011

Inte dansbands-Christer, utan den andra

Den här vasen har mamma köpt nyligen. Jag kommer inte att lägga vantarna på den, utan istället ska den få bo i Trollhättan. Syrran tyckte att den passade utmärkt till hennes andra gröna glas och jag är benägen att hålla med.

Vasen kommer från Lindshammar glasbruk och formgivaren är Christer Sjögren (och nä, det är inte han som sjunger dansbandsmusik och blir jagad av tanter). Vill ni se mer alster av Christer gjorda på Lindshammar glasbruk så kan ni titta in hos Porslinsbloggen. Jag tror dock inte han har några inlägg om dansbands-Christer, men man kan ju aldrig vet...





Foto © AL

15 augusti 2011

Det är bra att vara snäll

Jag var på en loppis förra veckan och hittade där en 'Svea'-kruka från Upsala-Ekeby och ett roligt fat från England. När jag skulle betala för fynden så sa ägaren jag fick sakerna av honom. Jag såg nog ut som ett frågetecken i den stunden. Han påminde mig om att jag förra gången identifierade en vas och en karaff som han funderat över och därför ville han ge mig nått. Och jag tog gladeligen emot gåvorna.





Det fruktiga fatet är från Broadhurst i Staffordshire, England. Dekoren heter 'San Marino' och formgavs av Kathie Winkle 1970. Jag tänkte att den kunde passa under någon kruka.



Dessutom slängde loppisägaren in en 'Majas Mejeri' från Jie utan lock och sa att jag kunde ta den om jag ville ha den eller så kunde jag ge bort den till någon. Eftersom syrran redan fått en "Maja" av mig till sin samling, så behåller jag den här ofullständiga. Kanske planterar jag en blomma i den eller nått liknande.
Det är bra att vara snäll med andra och inte snåla med den information man samlat på sig.



Foto © AL

14 augusti 2011

Tankar under ett loppisbesök

"Gud vad mycket saker det egentligen finns" konstaterad en vän när vi var på loppis för ett tag sedan. Jag brukar tänka precis samma sak varje gång jag är på en loppis. Det gnager i min själ att vi människor har producerat och fortsätter producera så mycket saker.

"Den globala konsumtionen överskrider nu jordens produktionsförmåga med 30 procent, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Om inga förändringar sker kommer det år 2030 att krävas två jordklot för att klara vår nuvarande livsstil."

Jag är helt införstådd med den praktiska produktionen av ex porslin att äta på, kläder att skydda sig mot vädret, toapapper så man slipper använda en träsked odyl. Men det finns så många saker som aldrig borde ha fått lämna ritbordet, ex halva muggar med texten "Du bad om en halv kopp" och Foppa-tofflor.

Det som gör mig mest ledsen är all plast. Om man tänker på att det tar hundratals år för en plastkasse att brytas ner, då börjar man fundera över all skit som produceras. Jag blir rädd när jag läser om The Great Pacific Garbage Patch och annat plast som flyter omkring på världens hav.

Snälla mänsklighet, när ni byter mobilmodeller fast era telefoner bara är ett halvår gamla och fullt fungerande, eller står där i era shoppingtempel, vare sig det är IKEA eller Ullared, fråga er själv: Behöver jag verkligen det här?

Sådan här tankar har jag när jag går på loppis, mitt bland all konsumtion och letning efter det ultimata fyndet. Jag försöker bota mitt dåliga samvete för mänsklighetens omåttliga konsumtion och produktion genom att tänka på vad jag köper, att använda min mobil tills den faktiskt går sönder och genom att använda tygpåsar. Men det räcker inte så långt.


Foto © AL

12 augusti 2011

Finaste fyndet

Kan man bli kär i en vas? Ända sedan jag läste Leta retros inlägg så har jag tänkt på vasen från Drejargruppen. När vi var hos prylboden i Storön så hade hon en likadan vas till salu. Plus en skål i samma serie som ingick i priset. Ja, vad säger man? Tack mamma för den tidiga julklappen!
Jag blev blixtförtjust i vasen när jag såg den på bild och till min stora lycka så var den är ännu vackrare i verkligheten. Jag höll den i knäet hela vägen hem för att jag inte ville släppa den. My preciouzzzzz... Kärlek vid första ögonkastet kan man kalla det. Och andra ögonkastet.



Vasen och skålen tillhör serien 'Labyrint' från Drejargruppen på Rörstrand porslinsfabrik. Drejargruppen var ett samling av dekoratörer, drejare och konstnärer på Rörstrand och i sann kollektiv sjuttiotalsanda så signerade inte enskilda konstnärer gruppens keramik. Vilket jag tycker är roligt, eftersom ingen vet säkert vem som gjort vad och spekulationerna flyger vilt omkring. Det är svårt att pressa priserna om man inte kan tillskriva keramikgodsen något namn som är "inne" för stunden. Och sånt roar mig. Hehe.




Foto © AL

11 augusti 2011

Sommaren usla skörd

Ja då var det väl dags att visa mina fynd(?). Eftersom jag har en dotter som gråter så fort vi ska stannar på en loppis så har det inte blivit så många i sommar. Men jag tycker inte att jag hittar så mycket heller.
De grön ljuslyktorna är sådant jag har samlat på mig och jag vet inte om de är nya eller gamla. Tydligen är de gjorda av Jens H Quistgaard för Dansk Designs Ltd enligt tidigare info. I varje fall har jag fyra nu totalt.
En röd luminarc skål som jag ska ha ljus i.


En grön ljuslykta som jag inte har någon aning alls om den är gammal eller ny eller vem som har gjort den. Det kan säkert någon annan upplysa om.
Sedan fick jag ett paket från Kalix som var fyllt med godsaker men det är saker som du redan visat i bloggen. Ljuslyktor verkar det enda jag kan hitta i varje fall. Jag hoppas min loppislycka vänder snart kanske du kan dela med dig av din.


Foto © M.N

10 augusti 2011

Blomkrukeställning

Jaha, vad ska man kalla det här då? En blomkrukeställning av plastbeklädda metalltrådar. Det går ju tydligen inte att kalla saker för string längre eftersom risken är att folk bryter ihop och dör i nått slags rätt-eller-fel-anfall då. Men jag protesterar! Jag kommer att kalla en stringhylla för en stringhylla även om den inte är "äkta". Det får folk stå ut med helt enkelt.

Så, vart var jag nu. Jo, vad ska man då kalla det här? En STRING-ställning för blomkrukor. Ah, så skönt att få säga det. Den hittade jag på en loppis i Storön. Glad och nöjd är jag.




Foto © AL