30 november 2011

Extra kupa till favoritlampan

Jag har hittat en extra kupa till min favoritlampa. Jag har i flera år varit rädd för vad som skulle hända om jag av misstag slog sönder den orangea kupan. Men nu behöver jag inte vara rädd längre, för den röda kupan är precis lika fin. Det finns ingen mysigare lampa. Jag har ingen aning om tillverkare för jag kan inte tyda krumeluren undertill (det ser ut som ett M och en blixt).



I år ska min lampa få vila under december, för jag har otroligt nog fått tummen ur och hängt upp julstjärnan istället. Jag har fortfarande inte bestämt mig för att jag ska göra grönt eller rött tema i fönstren under jul. Vi får se.


Jag har även köpt 3 små hyacinter. När jag kom hem insåg jag att jag inte hade några hyacintvaser, otroligt nog, trots att jag har en rätt stor samling med vaser. Men jag gav mig inte, för jag gillar inte den traditionella "mossplanteringen", utan provade med olika dricksglas istället. Resultatet blev dom gröna glasen med smal fot, vilket gör att knölen sitter fast utan att röra vid vattnet.


Foto © AL

29 november 2011

Fat från Karlskrona

Båda dom här faten kommer från Karlskrona porslinsfabrik. Väldigt olika stilar. Dom blommiga faten har inget dekornamn eller -nummer undertill, bara stämpeln från 60-talet. Jag skulle gärna vilja se hur kopparna ser ut.

Edit: Så HÄR ser kopparna ut. Skulle gärna ha en eller flera. Dom har nr '43120-200' så det borde vara Turitz & Co.



Dom gråmönstrade faten, med dekornummer 5327, kommer att hamna i min samling i väntan på att jag hittar kaffekopparna. Om ni känner igen mönstret så beror det på att jag sedan tidigare har ett dussin tekoppar.



Foto © AL

19 november 2011

En liten giraff (eller?)

Nog är den gullig min lilla (9 cm) giraff. Jag tror det är en giraff i alla fall. Mamma hittade den på en loppis och tänkte att det var nått för mig. Hon hade rätt. Udda pastelfärgade keramiksaker från 50-talet är väldigt mycket jag. Den hamnade givetvis på hyllan bredvid mina import-damer.




Foto © AL

9 november 2011

En sällskapsdam

Jag ligger fortfarande lågt när det gäller loppisar och fynd. Idag har jag i alla fall uppdaterat mig gällande andras bloggskrivande och fynd. Däremot så tar jag fortfarande tråkiga bilder vilket hämmar min fyndvisning. Jag har flera saker jag skulle vilja visa er. Det får bli stötvisa inlägg helt enkelt. När lusten dyker upp.

Mamma har för övrigt hittat ett sällskap till min damvas.



Det är samma dam, men med andra kläder påmålade och ingen importstämpel undertill. Dessutom har hon kvar sin örhängen i motsats till sin föregångare. Roligt. Givetvis hamnar dom tillsammans på hyllan med udda porslin.


Foto © AL

2 november 2011

Början på en samling

När jag var hos föräldrarna senaste så var planen att jag skulle ta med mig 'Terma'-grytan hem till mig. Vi brukar bara använda den till att värma köttbullarna på julafton och jag tycker att Stig Lindbergs serie 'Terma' för Gustavsberg är bland det finaste man kan ha i grytväg. Tyvärr så fick jag bara ett lock med mig hem, och det kommer inte ens från vår gryta, utan en annan liten gryta som mamma fyndat.
Vad hände med grytorna då kanske nån undrar? Dom var båda i för dåligt skick. Vår traditionella köttbullsgryta hade spruckit, både lock och panna, och grytan mamma fyndat hade en flisa bort. Det blev bara ett lock kvar och det sparar jag, för mitt vad det är så står jag där med en gryta som saknar lock, och då är jag förberedd. Jag ser det som början på en samling. Även jag har planer på att värma köttbullar på julafton i en 'Terma'.



Foto © AL