30 december 2011

Årets 5-i-topp

Året är snart slut och som vanligt så sumeras det på bloggarna. Mina 5-i-topp-loppisfynd består till största del av saker som jag letat efter en längre tid och under året faktiskt hittat. Som vägglampan i teak till sovrummet och den röda fröautomaten. Vi på bloggen önskar er alla ett gott nytt år. Förhoppningsvis blir det lite mer inlägg i januari.

En fröautomat från JH Fabrikerna.


Drejargruppens fina serie Labyrint.


En lockskål från Gullaskruf.


En trasmatta från 50-talet.


En sänglampa i teak.


Foto © AL

13 december 2011

Nästa år, då smäller det

Jag har hittat ännu ett tecken på att jag ska ha gran, nämligen en gammal julgransfot. Jag har ju redan en julgransmatta, så nu finns det inga ursäkter längre. Tyvärr kommer det inte att bli någon gran i år heller, för jag åker norrut i helgen. Men nästa år, då smäller det.







Foto © AL

10 december 2011

Uppläggninsfat från Gabriel

Det här fatet dök mamma upp med vid senaste besöket. "Vill du ha?" "Ja, tack!" Enligt mig är det väldigt snyggt. Det är ett 40 cm långt uppläggninsfat från Gabriel Keramik. Passar bra så här i juletid när man vill ha framme pepparkakor, clementiner och nötter.



Foto © AL

6 december 2011

Användbart porslin

En liten ugnsform (eller är det ett fat?) ur Stig Lindbergs serie Gefyr från Gustavsberg är alltid bra att ha i köksskåpet. Egentligen så gillar jag dom andra färgerna bättre, men nog kan jag "stå ut" med den här ändå. Jag tycker om Gefyr. Den är så användbar. Min plan är att hitta mer delar ur serien, för just nu har jag bara den här formen och en liten gul skål.

Edit: Enligt en Gustavsbergs-annons så är det här ett omelettfat.



Ett annat användbart porslin är Signe Persson-Melins skål 'Multipot'. Boda Nova när det är som bäst. Det här är en riktig favorit som jag alltid tar med mig hem från loppisar. Spelar roll om jag redan har för många av dom i skåpet. Den här gången fick jag två svart skålar med mig hem. Drömmen vore ju att hitta 'Multipots' i glas.



Foto © AL

5 december 2011

Supernöjd över mattinköpet

Att hitta fina och fräscha plastmattor från 50-talet för en billig peng är inte det lättaste. Men jag har lyckats. Den här röda mattan hittade jag för ett tag sedan och den är i väldigt fint skick, vilket får mig att tro att den inte har använts.


Väldigt ofta kan gamla plastmattor var i dåligt skick och det brukar det se ut som att någon tuggat på fransarna så det bara finns stumpar kvar. Om fransarna är vita och fluffiga då kan man nästan räkna ut att mattan aldrig använts. Det är sällan man får varpen vit när man tvättat mattan. I det här fallet så var fransen helt orörd. Man kan väl påstå att jag var supernöjd när jag gick från Kupan.


Foto © AL

P.S. Det snöar faktiskt idag. Allt blev plötsligt så tyst och vitt där ute.

4 december 2011

Julgranspynt

Att det är jul om några veckor märks på loppisarna. Jag småfyndar lite pynt till julgranen jag aldrig skaffar. I år funderar jag faktiskt på att göra mig en alternativ julgran. En som inte barrar.
Ute märks inte ett spår av vintern. Det känns lite konstigt att ha plusgrader och regn. Det är inte direkt så att julstämningen vill infinna sig. Tur att man kan trösta sig med lite glögg.


Foto © AL

2 december 2011

Stor som en bålskål

Den här skålen hittade jag för ett tag sedan och försöker nu hitta tillverkaren. Men det är inte så lätt som man skulle kunna tro. Jag är övertygad om att den är finsk, men hittar information både om Riihimäen och Nuutajärvi.

Edit: Fick ett tips om skålen kommer från Polen, vilket låter logiskt, så jag håller just nu på att leta mer information.


Det finns folk (bara svenskar) som påstår att det är Erkkitapio Siiroinens Barokki från Riihimäen lasi, men då är dom helt ute och cyklar. I så fall finns det en annan version av "Barokki" som jag aldrig sett.
Jag tror helt enkelt det handlar om ett typiskt Tradera-beteende. Man ser en auktion med en likadan skål och tar sedan efter av ren lathet (eller dumhet kanske) istället för att kolla efter riktigt information.

Jag har sett den här skålen i mindre storlekar, i andra färger (grön, röd, rosa, blå och gul), både som kakfat och lockskål. Min skål är av varianten "stor som en bålskål", kring 25 cm hög (ungefärliga mått eftersom skålen är på vift nu).
Det här glaset kan vara en äldre produkt från Riihimäen lasi med okänd formgivare, men det kan lika gärna vara tjeckiskt glas inspirerat av finska formgivare.




Foto © AL

Edit: Här kan ni se olika färger på skålen.


Foto © Okända från Tradera och internet