30 januari 2012

En finsk liten kanna

Den här gräddsnipan kommer från Nuutajärvis glasbruk. Så liten och så söt. Mamma har den turkosblå varianten som är precis lika fin. Fast grönt är schnyggare.



Foto © AL

29 januari 2012

Randig teburk

Den här lockskålen/burken hittade jag för ett tag sedan. Tänkte att jag skulle ha den som teburk. Jag har ingen aning om ursprunget eller årtalet. Den påminner mig om en tysk skål som jag ägt. Om burken är ny eller gammal vette gudarna. Men användbar är det. Och söt.




Foto © AL

28 januari 2012

En bulbvas från Eneryda

En 22 cm hög vas från Eneryda glasbruk i den härliga bulb-formen. (Bulb = glödlampa, blomlök, klotformat föremål, knopp, kula.) Det som gjorde mig gladast var att etiketten från glasbruket satt kvar för då slipper jag spekulera över vem som är tillverkaren.



Foto © AL

27 januari 2012

Den första delen av Gratina

Bloggen får vara vit ett tag nu. Tills jag bestämt mig för vad som ska hända. Det är som när man målar, man måste ha en vit tom grund att börja med.

Det här ugnsformen tillhör serien 'Gratina' från Rörstrand (Gunnar Nylund). En av mina favoriter, mycket pga den isblåvita färgen på insidan och den röda färgen på utsidan. Färgkombinationen är perfekt.
Det här är för övrigt min första del i 'Gratina'. Det är sällan jag ser delarna och då är dom antingen dyra eller i fruktansvärt skick. Den här formen hade ett bra pris och ett relativt bra skick (dvs inga flisor, sprickor eller gammalt inpyrt matfett i glasyren), vilket dög alldeles utmärkt åt mig. Lite glasyrskavanker står jag ut med.





Foto © AL

Vojne vojne [ack och ve]

Nä! Just nu känner jag att jag måste göra om här på bloggen för att jag ska bli inspirerad. Jag har redan börjat fippla med bilderna. Något måste göras för att jag ska trivas här, annars är det ju lika bra att lägga av med bloggandet. Syrran har så lite tid nu när hon pluggar och jag är missnöjd med det estetiskt (både med sidan och bilderna). Det är väl bara att erkänna sig besegrad och göra hela bakgrunden vit.

Vi får se vad jag hittar på. Man kan ju inte bara lägga sig ner och självdö efter 4 år. Det är ju fortfarande roligt både att göra fynden och visa upp dom här. Jag behöver bara göra om sidan lite mer som Book Cover Lover. Enkelt. Rakt. Inga krusiduller. Jag återkommer.

26 januari 2012

Omärkta Rörstrandare

Jag har köpt tre omärkta tallrikar som jag tror är från Rörstrand. Det är exakt samma tallriksmodell som till 'Tebe', 'Pomerans', 'Johanna' etc. Jag är väldigt förtjust i just den här tallriksmodellen, trots att den lätt blir kantstött.
Jag vet ingenting om dekoren, men anar att den är namnlös. Porslinsbloggarn tror att det kan vara Gunnar Nylund som skapat tallriksmodellen. Jag tror inte att tallrikarna är från en andrahandssortering, för dom är i tipptopp skick. Inte en skråma på glasyren. Någon som vet mer? Namnlöst? Dekorexperiment?




Foto © AL

22 januari 2012

Ett litet kakfat

Det här är saker som jag inte kan motstå om jag ser dom på en loppis, fina kakfat i pressglas. Det här fatet är bara 19 cm i diametern och alldeles lagomt för ett tvåmannafika. Eller en minitårta.




Foto © AL

18 januari 2012

Julklappen som jag fick behålla

Dom här glasen var egentligen menade som julklapp till lillasyster K, men hon valde att ta två andra glas istället och jag kunde då behålla min tvinnade glas. Jag känner mig rätt säker på att det är Hovmanstorp glasbruk som är tillverkare. Dom är ca 10 cm höga, dvs inte så specieltt stora, men jag får säkert användning för dom ändå.



Foto © AL

9 januari 2012

Retrojulklappar

Tänkte bara visa er tre retrosaker som jag gav bort till systrarna under jul. Jag har ju inte kunnat visa dom vid inköpstillfället. Sakerna jag själv fick i julklapp får jag visa er vid senare tillfälle.

Till den yngsta systern K hittade jag två gröna 70-talsglas från Luminarc (ej på bild) och en turkos skål från Flygsfors glasbruk. Den kändes som att Flygsforsskålens färg var precis i hennes smak, vilket det också var. Dessutom så meddelade hon senare att hon hade hittat en röd variant på Myrorna i sin hemstad.




Mellansystern M.N fick två keramikflickor eftersom hon har en förkärlek för denna sortens figuriner. Flickan till höger har DZ inristat undertill vilket är Dagny Zachrissons signatur. Den andra flickan har ingen signatur. Dessutom så gav jag henne tre svarta Aladinlampor från Höganäs eftersom hon, precis som jag, blivit väldigt förtjust i dom.






Foto © AL

5 januari 2012

Dags att ta tag i fyndbloggandet

Jag har knappt surfat de senaste veckorna, utan bara skummat på ytan för att ha lite koll på omvärlden. Jag har inte ens varit in på alla bloggar jag brukar läsa. Men det ska jag ta igen nu. Jag förmodar att alla har varit flitiga som små bin sista tiden.
Även jag har saker att fota av, men det får bli en annan dag. En dag då jag orkar bry mig. Idag sitter jag nog hellre framför datorn eller läser Funkisglas-boken jag fick av mamma. Sedan blir det peppning inför kvällens match. Jag kommer själv vara på plats i hasafötternas arena för att se kampen om serieledningen. Kom igen Schellefte!