31 maj 2012

Finska lila nyanser

Oj, vad fina glas jag hittade på Kupan igår. 2 likörglas och 2 saft-/drinkglas (high ball). Dom är så fina att dom får företräda i inläggskön. Jag tänkte direkt på Finland och kollade när jag kom hem med mina Iittala-glas om nyansen var rätt, vilket den var. På pricken! Och det rör till saken en smula som ni ska få se.

Jag började forska på likörglasen som är 7 cm och 9 cm höga. Där hittade jag svaren i form av Nuutajärvi glasbruk och Gunnel Nyman. Glasen heter GN46, producerades mellan 1949-69 och finns i olika storlekar. Har dock bara sett gröna, grå och klarglas.
Eftersom glasen stod bredvid varandra i butiken och har exakt samma nyans så började jag även kolla om dom höga glasen är Nuutajärvi, men där gick jag bet. Inga glas där påminner om mina.
Det gör däremot glas som kommer från Iittala. Samma lila färg och form som Timo Sarpanevas glas i-113 (12 cm) och i-114 (14 cm). Men då stämmer inte höjden. Mina glas är 15,5 cm höga och diametern är 6 cm. Är det någon där ute som vet storlekarna på glasen i Sarpanevas serie?

Vojne vojne... Det här får mig att vilja införa spöstraff på alla som pillar bort glasetiketter.



Är det någon som vet något eller kan länka mig till rätt plats så vet ni vad ni ska göra, nämligen kommentera. Andra lila, raka glas jag hittat och ratat i min jakt på information är Ekenäs och Åfors glasbruk. Lindshammar glasbruk gjorde raka glas i samma höjd, men jag har bara sett dom i grönt. Jag tror på Finland.
Vad den än är jag köpt, så är glasen jättefina och dom ska få äran att komma med till Borås eftersom lillasystern gillar dom. Jag är alltid lika nöjd när hon vill ha nått jag fyndat.



Foto © AL

30 maj 2012

Ett steg närmare svaret?

Jag fick ett tips om att det här kan vara en karaff som saknar sitt glas och inte en vas som jag först trodde. Jag tror inte karaff-spåret är så dumt alls. Jag är faktiskt helt övertygad om att jag nu är på rätt spår. Halsen är rak och smal, precis som om det skulle ha suttit ett glas där. Det ryms inte så många blomstjälkar i den öppningen. 
Kan jag har kommit ett steg närmare svaret? Jag tror faktiskt det. Där ser man hur någon annans idéer och kunskap kan hjälpa en på traven. Tack för hjälpen.

Edit: Karaffen kan vara Sandviks glasbruk. Queptas antik skriver 1920-talet.



Foto © AL

Rökgråbruna glas

Dom här glasen är numera parkerade i mitt köksskåp. Rökgråbruna och 9,5 cm höga. Jag har inte en aning om vem som tillverkat dom, men jag har tror jag börjar att kolla på glas från Sandvik, Elme och Johansfors glasbruk för att se om jag hittar någon information. Den närmaste jag kommit i min undersökning är Alsterfors glasbruk och Edvin Ollers.
Som läget är nu så hamnar glasen i fliken OIDENTIFIERADE FYND tillsammans med dom andra ufo:na. Gå gärna in på den sidan och se om ni kan hjälpa oss med identifiering. 





Foto © AL

29 maj 2012

Fin gåva från en go' vän

En go' vän kom med en fin gåva förra veckan, nämligen en rosa 'Aladin' från Höganäs (design Anne Nilsson). Nu skulle man kunna tro att en ljusrosa ljuslykta är något som jag skulle rata, men kolla in trion! Dom är ju som gjorda för varandra. Nästan som karameller (med en aningens bröstvarning på den rosa varianten). Den röda 'Aladinen' har jag köpt för länge sedan, men den vita är nyfyndad.





Foto © AL

28 maj 2012

Finska assietter

Jag har så många ofotade fynd att jag inte vet vart jag ska starta. Det blir helt enkelt slumpen som får styra, dvs föremål som befinner sig närmast rent fysiskt. Typ i diskstället.
Dom här 6 lila glasfaten hittade mamma åt mig och vi konstaterade båda två att färgen var identisk med hennes lila Tsaikka-glas från Iittala. Efter lite finsk surfning fick jag bekräftat att det var Iittala. Dock fanns ingen information om formgivare eller årtal, men det är troligtvis Timo Sarpaneva.
Ett av faten har en liten nagg, men jag kan inte förmå mig att slänga det, även om jag i vanliga fall är snabb på att rensa bort trasiga saker. Men den här gången ville jag inte skilja på faten.









Foto © AL

12 maj 2012

Captain's logg, Stardate 120.52.012

Dagens rapport. Gillar fortfarande inte det nya gränssnittet och pendlar vilt mellan gammalt och nytt för att få ut max av dom begränsade designmöjligheterna. Det verkar som att även Blogger fattar att deras nya design är dålig och buggig, för dom ändrar hela tiden på datumet då allt ska vara klart. Men jag kämpar på. Tyvärr lyckades jag radera en kommentar till förra inlägget, men jag hann i alla fall läsa den.

Färgen blev bestämd till en lite 50-talspastellig blå. Om er dator visar en grön färg, så måste ni kalibrera om färgerna, för det här är blått, inte mintgrönt.
Flikarna är på plats och ska fyllas med både Info:n och Ufo:n (oidentifierade fyndobjekt). Jag blev inspirerad av Femtiotalsjakten:s bloggutmaningen Min hipstamatiska familj och jag (som vi på bloggen tyvärr missade att vara med på) och gjorde därför en sida där vi kan fylla på med gamla fotografier. Den gamla bloggen känns som ny.

Mot nya mål!
Over and out.


Foto © AL

11 maj 2012

Blogg under arbete

Om saker hoppar omkring under dom närmsta dagarna så beror det på att jag petar runt i scripten och testar bildstorlekar. Gillar verkligen inte Bloggers nya gränssnitt.

8 maj 2012

Lager på lager av tapeter

När jag målade om mitt sovrum så hittade jag väldigt många lager av tapeter. Förmodligen ett lager för varje årtionde sedan 30-talet. Det finaste mönstret var naturligtvis barntapeten med racerbilar. Tyvärr var den i så pass dåligt skick att jag inte kunde behålla det som en fondvägg.


Sedan fanns det lite olika varianter av dom sobra 50-/60-talsmönstrena som man inte kan låta bli att gilla, trots bristen på färg. Om jag någon gång sätter upp en tapet i sovrummet så kommer det bli något i den här stilen. Eller så blir det racerbilar.


Foto © AL

6 maj 2012

Lär mig något nytt varje dag

Jag lever, om än i ett kaos. Har flyttat in i min nya lägenhet efter mer än en månads fixande och börjar nu så smått att placera ut saker på sina rätta platser. Den här lägenheten är exakt likadan som den förra (med vissa förbättringar) så det är i princip bestämt vart allt ska stå.

Fyndandet puttrar på, även om det inte syns i form av några inlägg (men snart). Min ambition är att börja beta av alla inlägg jag missat hos mina favoritbloggare (och det lär ju ta sin lilla tid).

Idag lärde jag mig att den ovala skålen i 'Gefyr'-serien kallas för spilkum, Informationen kommer från en gammal Gustavsbergs-annons. En spilkum är ju en keramikskål med pip, enligt mig en väldigt gammaldags och robust bruksföremål, därför blev jag förvånad när även den här lilla skålen var en spilkum. Man lär sig helt enkelt något nytt varje dag.


Foto © AL