31 maj 2013

Diverse kakeldekor

2 stycken.


3 stycken.


2 stycken.


2 stycken.


2 stycken.


5 stycken från Bacco.


Foto © AL

30 maj 2013

Dagens inköp

Ett ugnsfat från Gustavsbergs serie 'Gefyr' formgiven av Stig Lindberg. Sedan tidigare har jag ett likadant fat som är storleken större. Det är egentligen dom gula delarna jag gillar bäst, men dom blå kan få komma med mig om dom är billiga och hela.



Foto © AL

28 maj 2013

Textilier i rött och grönt








Inkeri Liikala-Ericsons tygtryck 'Pelargon' från Ljungbergs textiltryck -



Foto © AL

27 maj 2013

Hjälp! Hur gör jag nu?

Vad gör man när man har en skål i sin favoritserie 'Blå Eld' som är gulaktig i ytan istället för vit? Jag vet inte vad den råkat ut för innan den hamnade hos mig, men den borde väl gå att rengöra på något sätt. Eller vad säger ni där ute? Tips och råd emottages gärna. 

/ Svar till desperat





Foto © AL

25 maj 2013

Gula krukor

Jag tänkte snart bege mig ut i trädgården för att både gräva upp och gräva ner diverse växter, men tänkte plantera ut ett inlägg innan jag försvinner. Jag försökte tänka efter om jag hade något trädgårdsrelaterat och det närmsta jag kommer är två gula krukor som nyligen dykt upp i mitt hem.

Först ut en kruka från Upsala-Ekeby i storleken 2. Det här är en av dom krukorna som det inte verkar finnas något namn på. Sedan tidigare har jag en vit variant i storlek 1.





Ännu en namnlös kruka. Jag har inte ens hitta tillverkare till den här. Först när jag såg den så trodde jag den var ny eftersom den inte hade en skråma i glasyren, men sedan så såg jag undersidan och började fundera. Nya krukor har väl aldrig någon storleksmärkning undertill?
Det är inte Ekeby i alla fall. Det ser jag både på undersidan och på glasyrens färg och textur. Någon som har en susning om ursprunget? 





Foto © AL

24 maj 2013

Grisbonad av BOWA

Jag är inte speciellt intresserad av bonader eftersom jag inte får plats med dom. Jag föredrar konst på väggarna och tyg på metervara. Men den här lilla grisen sparade jag faktiskt. Förmodligen var det paljetterna och det lösa örat som intresserade mig.
Personen som formgivit grisen är BOWA - Bodil Wallman. Jag försökte leta information om vem hon var och det jag hittade var att hon är Tiger Hellströms mormor och att Bodil hade en syster, Hildegard "Hillan" Olmås, som formgav under signatur Hill.







Foto © AL

23 maj 2013

Bomull i brunt och rosa

Jag försöker komma ikapp mig själv med fyndvisningen. Det är inte speciellt roligt och dessutom så har jag inte tid att sitta vid datorn. Eller snarare, jag vill inte sitta vid datorn på dagarna. Jag hinner inte läsa andras fyndarbloggar heller utan är alltid 1 månad efter i inläggsläsningen. Men det får ta den tid det tar helt enkelt. 
Här lite tyger i brunt och rosa. Del 1 av X antal tygvisningsinlägg.









Foto © AL

22 maj 2013

Olika 30-talsdekorer

Jag fortsätter att köpa på mig udda 30-talsporslin. För några veckor sedan hittar jag en assiett med dekoren "Mignon" som producerades mellan 1932-43. Dekoren är gjord av Herbert Perje. Sedan tidigare har jag ett ovalt uppläggningsfat ur samma serie.



Sedan har jag köpt 2 mattallrikar och 2 djuptallrikar från Gustavsberg porslinsfabrik. Dekoren är namnlös, men servisstämplen undertill fanns bara under krigsåren 1939-44. Här kan man verkligen se skillnaden mellan en sen och en tidig 30-talsdekor.





Foto © AL

21 maj 2013

Inspiration till framtida tantkudde

Ibland stöter jag på saker som är vackra, men fruktansvärt opraktiska. Som den här miniatyrkudden. Jag gillade verkligen tekniken på broderiet och kombinationen av färgerna, men jag var totalt ointresserad av att släpa med mig en liten kudde hem.
Det är då man bara måste älska sin mobilkamera. Klick! och så har man har med sig en inspirationsbild till en framtida tantkudde, men slipper själva besväret med en pryl som bara hade varit i vägen och till sluta hamnat långt ner i nån loppislåda.



Foto © AL

20 maj 2013

Favoritburken

Låt mig visa er min favoritburk från Triangelns Kaffe. Under dom åren den har bott hos mig har den varit fylld med allt från knappar till kakor. 1930-talet i en liten burk.







Foto © AL

19 maj 2013

Till förklädessamlingen



Foto © AL

Smålandshyttan

I veckan fick vi äntligen svar på gåtan med syrrans vas när det dök upp en bild på en likadan vas i en gråblå nyans. Den vasen hade etiketter som visade på att tillverkaren var Smålandshyttan och formgivaren var Josef Schott. Mysteriet löst.



Foto © M.N