23 maj 2014

Gröna tygfynd

Jag vet inte om det var pollen, begynnande migrän eller den plötsliga och tunga värmen som gjorde mig dödstrött igår, men nu känns det bättre. Sommaren är trots allt bästa årstiden, så lite trötthet får man stå ut med ibland.
Insikten att jag inte har några sommarklänningar eller -kjolar gav mig däremot panik. Det är dags att sy något med andra ord. Jag brukar inte sy mina egna kläder även om jag är sömmerska (ni vet hur det är, skomakarens och bagarens barn är både barfota och hungriga) men i år då ska jag göra lite åt mig själv.
Så för att återknyta till veckans tema, vad passar bättre än att visa lite gröna tygfynd? Det översta tyget tror jag ska bli en blus faktiskt. Känns som att det här blir sista inlägget i veckan. Syns på måndag.
- Smell ya' later! som Nelson i The Simpsons skulle säga.











Foto © AL

22 maj 2014

Grön vas från Alsterfors

Formgivare P-O Ström. Bra fynd. Känner mig trött och oinspirerad idag. Punkt slut.





Foto © AL

21 maj 2014

Den perfekta skålen

Vad passar bättre än Primeur av Stig Linberg nu när sommaren är på ingående? Nere i Skåne äter dom väl redan sina primörer, men här i norr får vi vänta betydligt längre. 
Primeur producerades på Gustavsbergs porslinsfabrik mellan 1972 -1974 och det finns även en brun syskonvariant som heter Coq. Eftersom jag är uppväxt under den bruna delen av 70/80-talet så kommer jag nog aldrig kunna uppskatta den färgen.

Primeur är en serie som jag aldrig ser ute på loppisarna. Kanske för att den fortfarande används av dom som köpte den på 70-talet. Men jag håller ögonen öppna. Den här skålen är perfekt, både i färg, form och storlek.





Foto © AL

20 maj 2014

Skrufgröna glas

Dom här små dricksglasen hittade jag för ett tag sedan och tänkte: Dom här är ju Skrufgröna, dvs samma gröna nyans som mina glas och skålar från Skruf glasbruk. När jag kom hem såg jag dessutom att dom hade samma avslutning på foten som skålarna. Så jag säger Skruf även om dom här. Någon som sätter emot?
Ännu en trevlig vardagsserie att spara på. Som om det inte redan fanns så många andra fina serier att spara på... Dags att rensa kanske?

Edit: Bekräftar min egna teorier om att glasen är från Skruf. Nästan så jag kan drista mig att säga att Bengt Edenfalk kan vara formgivaren. Har nu sett bärnstensbrungula varianter med tillhörande kartong. Bra att få bekräftelsen.





Foto © AL

19 maj 2014

I väntan på sommaren

Jag glömde nästa bort att det var ny vecka och nytt tema på bloggen. Har så mycket annat som jag pysslar med för tillfället. Temat blir i alla fall grönt. Det känns som att det är väldigt passande nu när försommaren är här. Snart är det juni och sommar. Halleluja för det!

Först ut är en vas på 20 cm höjd som är formgiven av Bo Borgström och tillverkad på Åseda glasbruk. Den här serien gillar jag väldigt mycket, men det är sällan man ser dom på loppisar. Vaserna och skålarna finns i olika färger och storlekar, men jag gillar dom gröna bäst, och då var det ju tur att jag hittade en i den färgen. Direkt jag såg vasen tänkte jag; Vill ha! Och så blev det.







Foto © AL

16 maj 2014

Den nya kökslampan på plats

Tillbaka i schtaan. Har hängt upp min nya kökslampa, den jag hittade i min morbrors uthus. Den var inte bara snygg och helt fri från skador, utan hade även ett väldigt fint sken. Tillverkaren vet jag fortfarande ingenting om.

Det blir inget tema i veckan eftersom det är fredag idag. Däremot nästa vecka, då återgår allt till det normala. Vi får se vad jag gräver fram för ovisade skatter ur skåpen.






Foto © AL

8 maj 2014

Gamla burkar

Tiden flyger iväg som vanligt. Fick en kaffeburk fylld med mormors knappar av min morbror som är i rensartagen. Det tackar jag för. Ska börja göra knappkartor när jag kommer hem. Det börjar bli rörigt i knappsamlingen även fast jag har färgsorterat dom sedan länge.





Fick även en Twist-burk av mamma som hon haft hårrullar och hårpinnar i. Jag hade glömt bort att den fanns, för jag kommer ihåg att jag lekte med den när jag var liten. Förmodligen önskade jag att den skulle vara full med godis.
Enligt tidningen Retro så är formgivaren Lars Lillnor. Burkens design belönades 1962 med Guldägget.
Tur att jag frågade om hon hade någon Twist-burk liggandes. Nu ska båda burkarna få komma hem till mig tillsammans med dom 10 påsarna fyllda med tyg och tingestar. Vad "roligt" det ska bli att bära upp dom för trapporna...





Foto © AL

5 maj 2014

En kökslampa som gjord för mig

Tack vare en flyttstädande morbror så hittade jag mig en kökslampa som passar i mitt kök. Det fanns inte en smutsfläck på lampan även fast den hängde i uthuset. Den hängde bara där och väntade på mig tror jag. Det enda jag behöver göra nu är byta sladden, vilket är lätt som en plätt.
Kan man vara nöjdare än mig? Nä, jag tror inte det. Det enda som kan göra mig gladare är om någon vet vem som tillverkat lampan. När jag hittade lampan hängde den upp-och-ner-vänd, men jag tycker den är snyggare så här. Fast det kanske är fel.

(Om bilderna är dassiga så beror det på att jag inte är hemma vid min dator utan lånar föräldrarnas som inte har något bildredigeringsprogram).





Foto © AL

4 maj 2014

Fyndmarknadsfynd

Lördagens besök på Arcus Fyndmarknad var givande. Bland annat köpte jag tre stycken Picknick-tallrikar av Marianne Westman från Rörstrand. Det är sällan jag ser denna serie på en loppis och då måste man ju passa på.





Fyndmarknaden var rolig. Att man måste vara där 1 timme innan öppning för att kunna göra fynd stämmer inte. Vi kom dit kring 11, gick rakt in utan att behöva köa och fyndade ändå på dom 2 1/2 timmarna det tog att gå runt.
Jag gillar när det är blandat nytt och gammalt, barnkläder, allmoge, vinylskivor, förra årets IKEA-pryttlar, retro, fikaförsäljande mellanstadieklasser osv. Det tycker jag är roligare än renodlade mässor.
Min moster tyckte däremot att retro-/antikhandlare inte hade nått att göra på en loppis. Och det har hon ju rätt att få tycka eftersom det var en fyndmarknad och deras priser inte höll fyndnivå direkt.
Själv irriterade jag mig mest på barnvagnsmarodörerna. Man kan inte stå på led och prata med andra barnvagnsvänner i en folksamling. När ska folk lära sig? Och så irriterade jag mig på försäljare som tror någon vill betala överpriser för skabbiga, skitiga eller trasiga saker bara för att det är retro.

Jag fyndade en del andra saker också, men dom kommer att redovisas i senare inlägg. Det är många fynd som står i kö just nu, så var god dröj.

Foto © AL

3 maj 2014

Ram i jugendstil

Ett annan sak jag köpt är en liten metallram i jugendstil. Jag tyckte den var briljant i sin enkelhet. Nu ska jag hitta ett fint gammalt kort på någon släkting och ställa den på pianot.



Jag har inte inlett någon undersökning om tillverkar till ramen. Det enda jag vet just nu är att GES.GESCH som står tryckt på ramens ben betyder Gesetzlich geschützt, skyddat genom lag, dvs att den är mönsterskyddad. Jag får forska vidare senare. 



Foto © AL

2 maj 2014

Startskottet för loppissommaren

Första loppisen i maj är avklarad. Det är lite av en tradition att gå på loppis hos Antiklängan i början av maj. Då brukar kännas som startskottet för sommarens alla loppisar. Dessutom hittar jag alltid något hos Rolle.



Gårdagens fynd blev en 4 liters Lotus-panna från norska Cathrineholm. Nöjd. Mycket nöjd till och med. Den kommer att rymma mycket palt... Locket ser ljusare ut på bilden än vad det är i verkligheten. Ljuset ovanifrån bedrar ögat lite.



Foto © AL