31 januari 2016

Elis prickiga vas

Veckan är slut. Men grönt är skönt, så det lär inte sluta dyka upp gröna saker i mitt hem.

Men så till slut, den tunga kanonen. En vas formgiven på 1940-talet av Elis Bergh på Kosta glasbruk. Grön med ljusinsläpp i form av slipade prickar. Jag trodde jag hade fotat även signaturen, men den bilden hittade jag inte i datorn. Undertill är vasen märkt Kosta B 2180.





Foto © AL

30 januari 2016

Lars lilla glas

Ännu en samling har fått tillökning. Lars Bergsten är en keramiker som alltid funnit i mitt barndomshem. Mamma har samlat på honom sedan urminnes tider. Själv är jag liten kluven gällande hans alster, men det finns en sak som jag verkligen gillar och det är karaffen med tillhörande glas som han gjorde på Björkshult glasbruk.
Nu har jag ett gul glas på fot, ett grönt glas på fot och så detta lilla. Vore inte så dumt att hitta karaffen någon gång. Vad jag har sett så finns serien i grönt, gult, klarglas, blått och grått.



Foto © AL

29 januari 2016

Stigs Primeur

En av mina designfavoriter är som bekant Stig Lindbergs serie Primeur från Gustavsbergs porslinsfabrik. I somras köpte jag mig så äntligen en kaffekopp med tillhörande fat. Jag älskar den gröna färgen.
Sedan tidigare har jag en assiett och en skål. Mitt mål är att hitta en av varje del. Okej, jag kan nog tänka mig två av varje del. Jag är inte den som är den...



Foto © AL

28 januari 2016

Allans bägare

På tal om klassisk 30-talsgrönt. En liten bägare med modellnumret 1173, formgiven 1936 av Allan Ebeling för  Bo Fajans. Klassisk färg som sagt. Och perfekt som tandpetshållare.





Foto © AL

27 januari 2016

Williams smörask

Sånt här gillar jag, praktiskt glas, glas som används i vardagen. Glas från 1930-talet i den där vackra gröna färgen. Och jag använder den i kylskåpet så fort jag får ett tillfälle.





I boken FUNKISGLAS - Pressat och blåst av Thomas Lindblad och Anna Livén West så hittade jag den här bilden. Jag tycker det ser ut min ask. Bildtexten berättar att det är Gullaskruf glasbruk och 1930-talet.

Edit: Nu har jag fått information om att smörasken kommer från Gullaskruf glasbruk. Jag blir lika glad varje gång jag får rätt information. Nu kan jag byta inläggsrubriken till "Williams smörask".

"Hej. Den gröna smörasken är designad 1938 (ev 1937) av Wilhelm Stenberg för Gullaskruf. Den heter ISIS och jag tror den är en del av Kylex serien som han formgav."



Foto © AL

Edit: Annonsen från orginalist_1920_1930

26 januari 2016

Gunnars lockskål

Den här lockskålen vet jag desto mer om. Den formgavs av Gunnar Ander för Lindshammar glasbruk och har modellnumret 12-A-1742. Det här är den minsta modellen.
Om ni gillar glas från Lindshammar då tycker jag ni ska gå med i Facebookgruppen Glas från Lindshammar. Där kan ni hitta både kunniga människor och information i katalogform.





Foto © AL

25 januari 2016

En grön vecka

Denna vecka blir alltså grön. Jag börjar med en lockskål som jag inte har någon aning om vart den kommer ifrån.





Foto © AL

24 januari 2016

Signes glaskannor

Lite bonus i den svarta veckan. Jag har även te- och kaffekannan från Boda Nova-serien. Men jag saknar underdelen till kannorna, den som man har värmeljus i. Blir nog lite svårt att hitta, men skam den som ger sig.
Nu är den svarta veckan över för min del. Nästa vecka blir grön tror jag.









Foto © AL

23 januari 2016

Signes serie

Här har vi ett litet annat stuk på det svarta porslinet. Det är Signe Persson Melins serie från Boda Nova. Både salladsskålar och multipots i svart. Jag har vita skålar på fot sedan tidigare. Jag gillar den här serie, trots att det är 80-tal för mig. Men i kombination med annat lite mer färgglatt, så är den här serien suverän.





Mamma har salladsbesticken i kork och jag har någon udda tesked. Jag har även glasskålar med korkplattor nedpackade i en kartong. Dom ryms helt enkelt inte.
Rekommenderar för övrig boken om Signe Persson Melin av Kerstin Wickman. Hittade givetvis min bok på en loppis. Var annars...



Foto © AL

22 januari 2016

Skål med röda fötter

En liten sockerskål i svart glas. Den röda målningen på fötterna är på väg bort, men det gör inget. Jag använder den till mina använda tepåsar. Den är perfekt. Ursprung vet jag inte, men kan tänka mig både Åfors och Johansfors glasbruk.






Foto © AL

21 januari 2016

Okänd svart vas

Ännu en svart glasvas, men nu i en annan form. Förmodligen köpt för en femma den också. Vet inte från vilket glasbruk den kommer. Älskar formen.



Foto © AL

20 januari 2016

Ännu en med hänklar

En liten blomkula med hänklar. Funnen i en 5-kronorslåda på någon loppis. Bra fynd säger jag. Det var flera glasbruk som gjorde dessa vasmodeller, men jag anar att den här är från Målerås glasbruk. Jag ska kolla upp måtten senare.





Foto © AL

19 januari 2016

Blomkula med hänklar och hjärtan

Jag har redan visat den här på Instagram, men inte på bloggen. Så här skrev jag:

Den här köpte jag på Arcus-loppisen. När jag frågade om priset sa mannen: "Du får den för en tjuga. Det känns som att du ska ha den." Tänk så rätt han hade.





Foto © AL

18 januari 2016

Svart blomkula

Vet ni vad, nu lägger jag bara ut bilder som finns i datorn. Bloggen verkar vara övergiven. Mest pga av vi inte är ute och fyndar längre. Eller så är vi kanske lata. Blir svart tema i veckan. Först ut ett av mina samlingsområde, svarta glasvaser från 20-30-40-talet. Här en sk blomkula.



Foto © AL