12 mars 2012

Böcker - Det enda som är intressant

Är fortfarande inne i samma obrydda icke-fyndar-humör. Det enda som är riktigt intressant är böcker. Loppisarna som sätter överpriser, folket som köper allt dom kommer över och bristen på tyger är densamma. Jag sysselsätter mig med att fixa i den nya lägenheten istället och på att följa slutspelshockeyn.

Om det här ointresset är någonting bestående vet jag inte, men jag har i princip slutat läsa alla retrobloggar som jag har i min lista. Jag orkar inte följa även om jag skulle vilja det. Efter snart 4 år så känns det som att jag har sett samma vaser och tallrikar fjurtielva gånger. Vi får se vad som händer. Det kanske blir roligare när våren kommer.

Mitt senaste fynd är i alla fall en kokbok. Jag blev vädligt glad när jag hittade Oskar Jakobssons "Svenska landskapsrätter" från 1965. Förutom att Ylva Källström-Eklund har illustrerat, så finns det massor med intressanta och bortglömda recept. Väldigt många fiskrecept, vilket passar en storfiskare som mig. Jag tänkte ta upp storgäddan i sommar. En kokbok som dessutom har blodpalt som recept är en bra kokbok.
Foto © AL

6 kommentarer:

 1. Jag har åxå införskaffat kokboken och Ylvas illustrationer är lika trevligt igenkännande som vissa av hennes textilier. Idel glada å trinda tanter har jag till julen :)

  Blodpalten är en utmaning - hur många yngre har det som favoriträtt numer och kan dessutom
  göra sin egen??

  Och du: det kan vara nyttigt att ta lite bloggsemester.Som du skriver.
  Lägg tid på annat - möt våren och se hur den kommer,,, :)

  SvaraRadera
 2. Blodpalt är gott. Nått vi alltid önskar på matbordet när vi kommer hem till föräldrarna.

  SvaraRadera
 3. Har den också (som du kanske sett) och bara omslaget är värt en hel del. Tyvärr har jag ett knäppt feltryckt exemplar med en massa dubbeltryckta sidor. Måste fixa ett perfekt exemplar för recepten verkar bra. Mer husmanskost ska vi ha. När ska krögarna fatta det på riktigt?

  SvaraRadera
 4. Ja, jag märkte att du hade kokboken precis efter jag hade hittat min. Synd med tryckfelen. Måste dubbelkolla min och se om alla sidor är okej. Det är förvånande bra recept boken för att vara 60-talet, förmodligen för att det just är mycket husmanskost, kött och fisk.
  Det är på 70-talet kokböckerna blir fruktansvärda, eftersom man var i en brytningspunkt. Många nya influenser som skulle kombineras med det gamla. Som att sätta banan och curry på en pizza...

  SvaraRadera
 5. Haha! På pricken. Men som du nyss bevisat så höll man på med en hel del smaklösheter redan på 50-talet :D Då gick det väl ofta ut på att maskera att man använt de nymodiga halvfabrikaten medelst märkliga dekorationer och "fantasifullhet". Man kanske ska säga att det alltid funnits både bra och dåliga kokböcker men att just 70-talet var osedvanligt dåligt på den punkten ;)

  SvaraRadera