8 juni 2013

Fröken Chic 1959

Jag har alltid gillat gamla filmen, ända sedan jag var liten. Jag kommer ihåg hur ledsen jag var när jag tvingades gå till sängs istället för att vara uppe och se nån gammal Hollywood-film. Förmodligen stod jag tjuvkikade i dörröppningen ändå. Det är inte så konstig att jag utbildade mig till scenograf.

För ett tag sedan såg jag Fröken Chic på SVT-play, en i raden av mystrevliga, flåshurtiga och estetiskt snygga filmer av Hasse Ekman. Jag tror jag har sett alla om jag minns rätt. Mina favoriter inom lättsamma svenska filmer från slutet av 50-talet är Fröken April och Sängkammartjuven av Göran Gentele.

Gillar ni 50- och 60-talet tycker jag ni ska gå in på SVT-play och se filmen Fröken Chic. Bara för att njuta av scenografin och kostymerna (Meg Westergrens bland annat). Eller bara för att sitta och gissa vad det är för porslin, möbler eller glas som syns. Jag som gillar grafik och illustration uppskattar förtexterna. Filmen finns tillgänglig till och med 26 juni.Kolla den snygga konsten på väggarna. Skulle jag inte tacka nej till.Foto © AL

2 kommentarer:

  1. Tack för ett bra tips!
    Jag har blivit en riktig gissare på detaljer så ibland missar jag lite av handlingen hehe,,, men nu kan man ju se om igen med svt-play ;)
    När ska de fatta att vi har en filmskatt som aldrig kommer fram i dagens ljus och behöver ett eget visningsforum,,,då menar jag äldre film.Det går sakta med nyutgåvor på dvd,,,

    SvaraRadera
  2. Jag gillar också de här gamla filmerna, men tar mig aldrig tid att kolla. Måste bli bättre på det! På 80-talet såg jag många, då kollade man mer på den typen av filmer eftersom utbudet var mindre och man inte hade annat som tog ens tid :-)

    SvaraRadera