1 september 2013

Kannan med stort K

I veckan hittade jag sommarens finast fynd. Ja jävlart, jag kan nog redan nu konstatera att det är årets finast fynd fast det är 4 månader kvar innan årssummeringen. Jag hittade nämligen en felfri, gul tekanna ur Gefles servis med modellbeteckningen K. En serie som jag tycker är bland det finast man kan ha. 
Den här servisen har funnits på min vill-ha-lista under en lång tid (speciellt den röda), men jag har tänkt att möjligheten att få tag på den är minimal, eftersom jag varken traderar, idkar byteshandel i någon högre utsträckning eller sponsrar antikaffärer med hundralappar. Jag är ju en guldtialoppare som låter slumpen, turen eller fyndnäsan leda mig.Att hitta den gula tekannan på Kupan för några tior var otroligt tillfredsställande. Att den var billig beror förmodligen på att det bara fanns ett K undertill och ingen stämpel. Nu ska jag bara hitta kopparna, faten, sockerskålen och gräddsnipan...  
Det är många som säger att Arthur Percy har varit formgivare, men enligt en del så fanns den här servisen redan i Gefles sortiment när han dök upp 1923. Det får dom lärda tvista vidare om, medans jag njuter av min svartgula tekanna. Jag tror kannan är från 20-30-talet eftersom den gula färgen inte är pastellig som på 50-talet utan mer orangegul.Det finns en svag djupstämpen i närheten av K:et, men det enda jag kan tyda är 7?X.
Foto © AL

3 kommentarer:

 1. Kannan är så vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den! Men jag har för mig att du har en kanna själv ur samma serie, fast röd. Visst? Måste gå in på din blogg och kolla.

   Radera
  2. http://randigatraden.blogspot.se/2010/12/glogg.html#comment-form

   Radera