21 juni 2008

Ur Antik & Auktion

Bläddrade igenom gamla Antik & Auktion när jag var i stugan idag och hittade en artikel av Lillemor Andersson om pressglas, bland annat fanns det information om dom turkosblå skålarna du fyndat. Väldigt intressant tycker jag. Du hade rätt i att dom var gamla.

"En saladjär och tre blomstertråg i turkosblått anlöpningsglas från andra delen av 1800-talet i prislägen från 250 och 400 kr. Abbakuse Antik. Saladjärens längd: 16 cm.
Specialliteter under 1800-talets senare del var anlöpningsglas.
- Anlöpningsglas bestod av gult eller turkosfärgat gods med vita kanter, som man fick fram genom att värma glaset en andra gång efter pressningen. Färgskiftningen, anlöpningen, gav en mjuk övergång från färg till vitt."


Saladjär, från franska saladier, är en låg glasskål för sylt, gurkor, lök eller liknande. Saladjären kan bestå av flera skålar i ett ställ.

Edit av M.N: Har ny info om mina saladjärer. Tillverkade av Davidson i England 1890-talet. Serien heter Primrose Pearline.


Foto © Erik Karlsson/Antik&Auktion

2 kommentarer:

  1. Exakt två sådana saladiärer köpte jag. Trevligt med lite fynd. Jag är inte överförtjusta i dem men de är ju rätt gamla så antingen spara man dem tills det blir på mode med den stilen igen eller så säljer jag dem till högstbjudande.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker dom är fina, så spara dom ett tag. Kolla in om det dyker upp några på Tradera nån gång och se om det finns någon efterfrågan hos "vanligt folk". Antikhandlarnas priser kan man inte lita på.

    SvaraRadera