2 november 2011

Början på en samling

När jag var hos föräldrarna senaste så var planen att jag skulle ta med mig 'Terma'-grytan hem till mig. Vi brukar bara använda den till att värma köttbullarna på julafton och jag tycker att Stig Lindbergs serie 'Terma' för Gustavsberg är bland det finaste man kan ha i grytväg. Tyvärr så fick jag bara ett lock med mig hem, och det kommer inte ens från vår gryta, utan en annan liten gryta som mamma fyndat.
Vad hände med grytorna då kanske nån undrar? Dom var båda i för dåligt skick. Vår traditionella köttbullsgryta hade spruckit, både lock och panna, och grytan mamma fyndat hade en flisa bort. Det blev bara ett lock kvar och det sparar jag, för mitt vad det är så står jag där med en gryta som saknar lock, och då är jag förberedd. Jag ser det som början på en samling. Även jag har planer på att värma köttbullar på julafton i en 'Terma'.Foto © AL

10 kommentarer:

 1. Terma är verkligen så fin! Mina grytor står på rad i en hylla i vardagsrummet och stekpannorna använder jag ofta att servera ur.

  SvaraRadera
 2. Lyllos!
  Faktum är att jag knappt har sett Terma på någon second hand eller loppis här i stan. Måste vara väldigt populär, vilket jag förstår.

  SvaraRadera
 3. Lycka till med Terma! Själv har jag samlat lite sporadiskt - dvs köpt det jag snubblat över när priset stämt. Hittills har det blivit en liten och en stor stekpanna samt en stor gratängform. Funktionellt, snyggt, taligt - det kan inte bli mkt bättre. En karott ur serien med bastlindade handtag star högt upp pa önskelistan - men här i Tyskland lär det bli svart...

  SvaraRadera
 4. Jag har ju hur många delar som helst, ingen gryta med handtag dock... Jag har inte bestämt mig om jag gillar dem eller inte, de är fina, men bruna...vilket inte är en favoritfärg. Jag hittar dem lite nu och då, har som mest gett 40 kr tror jag, oftast 10-30 kr.

  SvaraRadera
 5. Förtydligande, soppterrinen menade jag att jag inte hade, den med eller utan basthandtag som e-loppis pratar om ovan.

  SvaraRadera
 6. Jag anade att det var den du menade.

  SvaraRadera
 7. Jag har några grytor utan lock som jag har hittat billigt. Även två stekpannor har det blivit - tycker nog att dessa är snyggast.

  SvaraRadera
 8. Har sett två Terma utan lock på en av mina regelbundna loppisar...dock inte så bra skick...tror jag...har inte kollat så noga.

  SvaraRadera
 9. Jag har lyckats övertala mamma att ge mig en hög kastrull. Perfekt t fisksoppa. Sedan har jag haft turen att hitta ytterligare en på loppis, dock utan lock... Så håll fast vid locket:-)

  SvaraRadera
 10. Tema är barndomsminnen för mig, mormor och morfar har hela servisen. Vet att mormor vill göra sig av med den så jag borde kanske charma in mig lite extra där inför julen. ;)
  Och det är klart att du ska samla på Tema, det borde ju vara ett tecken om något att du hittade precis rätt kastrull med lock bara sådär!

  SvaraRadera