28 juni 2009

Bellman, Saax och jag

Kolla! Jag bad Saax maila mig bilden (tack så mycket för det) och jag är säker på att gåtan nu är löst. Underbart! Mina glas heter 'Bellman' och gjorda av Bengt Edenfalk på Skruf. Jag är så nöjd över att få veta.


Foto © Saax och AL

Eventuellt en gulvvase från Holmegaard

Innan jag surfar vidare så tänkte jag få visa ett av mina finaste fynd. Något jag skulle rädda om huset började brinna. Den här flaskan köpte jag för några år sedan utan att veta vad det var och långt före jag började intressera mig för vem eller vilka som gjort vad. Det hände på den gamla goda tiden då Myrorna hade låga priserna.



Min stolthet på fönsterbrädan. Jag tror att det är en Gulvvase från Holmegaard, men jag är inte helt säker eftersom det både finns italienska och engelska versioner. Den här vasen är ca 30,5 cm hög och har en tillhörande glaspropp. Den är helt felfri. Och jag är helt seriös, skulle det börja brinna så skulle den här vara bland det första jag skulle rädda.





Edit: Syrran kommenterade storleken på vasen när hon såg den på riktigt och då förstod jag att man kanske inte förstår hur stor den är. Eftersom jag inte hade den klassiska tändsticksasken att tillgå så fick jag använda mig av en tändare.



Foto © AL

Krukan Gunilla

Andra fynd jag gjorde var den lilla, vita blomkrukan 'Gunilla' från Upsala-Ekeby. Jag har en grön sen tidigare och nu får dom kampera ihop i en chiliodling tillsammans med en liten gul kruka med lövdekorationer av äldre modell, vilket jag tror är Rörstrand (Edit: vilket det är, nämligen 'Jenny').



Foto © AL

Flaskletning blev grytfynd

Trots vädergudarnas rekordförsök i mina trakter så begav jag mig iväg till Folkparkens loppis. Jag ville få tag på en gammal glasflaska att förvara min nykokta rabarbersaft i. Efter en svettig runda på en asfalterad parkeringsplats så hittade jag bara 1 flaska som var värt nått att ha. Egentligen hade jag velat ha en genomskinlig så man såg hur fint rosa min saft var, men den här blå färgen var vackrare.


Det bästa med loppisen var att jag hittade en gryta i glas för 15 kr. Förut har jag ratat dessa pannor eftersom jag känt att jag inte velat ha dom till hundra procent (jag köper inte bara för att köpa), men nu slog jag till. Jag har mer och mer börjat gilla idéen med dom. Det blir väldigt snyggt att servera mat i.

För övrigt så är det INTE Signe Persson-Melin som designat grytan, men det är många som tror det. Jag trodde också det (eftersom antikhandlare skriver så i beskrivningen) tills jag lästa på forumet Precis en sån. Det är bra att göra lite extra efterforskningar innan man skriver nått i bloggen har jag märkt. Exakt vilka som gjort den här grytan har jag inte hunnit ta reda på än. Bodum kanske?

Edit: Fick ett tips om en länk, och se, där var ju grytan från Simax.


Foto © AL

27 juni 2009

Likörglas från Skruf

Surfade in på Saax hemsida ikväll och upptäckte något intressant i hennes inlägg om vaser från Åseda. På bilden som visade en massa annonser så såg jag mina oidentifierade gröna likörglas. Tror jag. Det ser ut som att glasen tillhör servisen Bellman som är designade av Bengt Edenfalk 1972 för Skruf. Är gåtan äntligen löst?


Foto © AL

Gullaskruf = Royal Krona = Gullaskruf

Har hittat två röda ljuslyktor, likadana som mina gröna. Vid första anblicken så kändes dom likadana, men sedan så såg jag att den ena hade fulare yta. Sedan såg jag märket från Royal Krona. Den ena borde alltså vara Gullaskruf och den andra Royal Krona.
Svårt att se skillnaden? Skillnaden märks i att Royal-lyktan har en platt botten inuti och Gullaskruf har en stjärnaktig form. Först köpte jag bara Gullaskrufen, men så tänkte jag att det vore roligt att jämföra form och kvalitet. Det var ju ingen dyr investering.

Edit: Bra att du påminde mig cjf. Den där tråden i PES har jag läst tidigare i min jakt på information om Gullaskruf, men det hade inte fastnat i minnesbanken. Det förklarar väldigt mycket.
Jag tycker att mycket är minst sagt förvirrande med glasbruk som köps upp, återanvänder design, försvinner och återuppstår. För er som vill veta mer, kolla HÄRr.



Foto © AL

25 juni 2009

Lite auktioner i sommar?

Snart kommer ni! Tänker ni stanna till på väg norrut eller kör ni raka vägen? Jag tänker åka samtidigt som er och funderar på om jag ska åka så jag är hemma före eller efter er.

Vad säger du om att försöka besöka lite auktioner i sommar? Jag hann inte besöka nån förra året och det vore roligt att åka ut till Jämtön. Kommer ihåg att jag hittade två saker av Gustavsberg där, fisken och en Berså-assiett (kolla, jag hittade t.o.m en bild på fynden).


Foto © AL

20 juni 2009

Räkskål LK90

Härligt. Jag fick svar på min fråga om Gullaskruf-skålen redan ikväll.
"Hej, skålen är en räkskål. Modellen heter LK90 och gjordes i två storlekar och diverse olika färger, klarglas är dock vanligast. /cjf "
När jag fick svaret om att det var en räkskål så kändes det som väldigt logiskt. Givetvis är den till för räkor. Rätt fiffigt ändå. Det där var jätteviktig information för mig att kunna forska vidare på. Tack cjf.

Edit: Nu har jag fått ännu mer information om räkskålen. Skålen kommer ursprunglingen från Trelleborg glasbruk som Gullaskrufkoncernen köpte upp. LK-modellerna är formgivna av Fabian Lundqvist. Jag har  nu sett skålen i färgerna grönt, ametist och klarglas.


Foto © AL

Orange diskställ

En kompis hittade ett diskställ åt mig för ett tag sedan. Precis ett sånt jag ville ha. Ett orange. Tänk vad man kan hitta för en tia. Bra fynd.




Foto © AL

Bricka och underlägg

Sist men inte minst så måste jag ju visa upp min bricka med tillhörande glasunderlägg. Det är Lena och Al Eklund som formgivit brickan för danska Laurids Lønborg. Lena var dotter till Björn och Göta Trägårdh.



Foto © AL

Förkläden

Givetvis har jag även hittat förkläden under dom senaste veckorna. Jag fortsätter att samla, fast jag vet inte vad jag ska göra med dom.



Foto © AL

Textilier till köket

Handdukar. Den med torgtanterna är från UllaS och den grå är M.Bühler. Såg ännu en torgtantshandduk för någon vecka sedan, men den var alldeles för blek och söndertvättad för att intressera mig.

Edit: S:et i UllaS står för Scheuer eller Svensson som hon hette tidigare.


Två linnetabletter/dukar med små rosor. Väldigt mycket 50-tal.


Foto © AL

Senaste tidens tygfynd

Den här vaxdukbiten hittade jag hemma hos mamma. Känner du igen mönstret? Vi hade den i lekrummet när vi var små. Tyvärr är det här det enda som finns kvar av vaxduken. Förmodligen har mamma slängt den stora biten eftersom den var nött. Synd.

Edit: Mönstret är formgiven av Suzanne Engels 1978 och heter Bongo-bongo'.


Jag är speciellt stolt över 50-tals tyget (längst upp till vänster) som jag hittade för 5 kronor biten. Det är inte så ofta man hittar den äkta varan. Tyget med löven (längst upp till höger) är ett annat 50-talstyg som hittats här i huset av min granne, som gav tyget till mig.




Tyget nere till vänster är Ritva Wahlströms "Rapsodi".


Foto © AL

Mina Boda-glas

Nu har jag äntligen fått hem mina Boda-glas. Dom har legat i byrån hemma hos föräldrarna. Jag har nu 8 stora glas, 5 mellanstora och 6 små snapsglas. Synd att dom går sönder så lätt när dom är så tunna ovantill. Men vackra är dom och sköna att dricka ur.


Foto © AL

Tingestar från Gullaskruf

När jag var nere i Västergötland så hittade jag denna Gullaskruf tingest. Är det en skål av något slag? Saknas det ett lock? Någon som vet? Den är 11 cm hög och 14 cm i diametern. Fin är den i alla fall.



Hittade även två andra glas från Gullaskruf. Ett stort fat ur serien 'Vineta' (samma storlek som det gröna fatet jag hittade förra sommaren) och en liten 'Reffla'-skål, båda i klart glas.


Foto © AL

3 juni 2009

Mina finska fynd

Ett teglas modell 'Tsaikka' av Timo Sarpaneva tillverkad av Iittala.


En olivgrön 'Graponia'-skål av Nanny Still, tillverkad av Riihimäen Lasi mellan 1970-75.


Foto © AL

Ett mini-rosarium

Har fått ett mini-rosarium av mamma. Det är ca 7 cm i diametern. Man kan se hur litet det är i jämförelse med det normalstora på ca 14 cm. Mitt största rosarium är med all säkerhet 20 cm i diameterm.



Foto © AL

Grönt glas

Lite blandade glas. Bland annat ännu en Vereco-skål till min samling (har en likadan sen tidigare) och en grön bägare från Johansfors glasbruk, vilket passar utmärkt till tillbringaren jag ska plocka med mig hemifrån (om jag nu får för K som samlar på grönt glas).




Foto © AL

Plastsaker

En av dom roligaste plastsakerna jag hittat är den här Barbie-stolen i grön och beige plast för 5 kronor. Nu måste jag hitta mig en Barbie från 70-talet med matchande outfit.


Den vita filterhållare matchar din röda variant. Ostkupan är en större variant av dom jag har sen tidigare. Jag ska fota av alla tre tillsammans så man kan jämföra lite bättre.


Foto © AL

Mönster för barn och vuxna

Hittade några mönster, både för barn och vuxna. Den turskos/grön-randiga badrocken påminner om badrocken som finns i stugan, fast med huva, den som du hade när du var liten.




Foto © AL

Kapsylöppnare i teak

Okej, då är det väl dags att rapportera om fynd jag gjort senaste tiden, både dom jag hittade i Västergötland och Norrbotten. Hittade en kapsylöppnare i teak som jag tyckte var riktigt snygg.




Foto © AL