20 oktober 2011

Bloggutmaning: Mina bestick

Ett av mina gladaste ögonblick i helgen var när mamma gav mig 6 smörgåsknivar och 6 smörgåsgafflar från NilsJohans serie 'Singoalla' (dom är stämplade Stainless, 18-8, NilsJohan och Sweden). 'Singoalla' formgavs av Adam Thylstrup någon gång på 50-talet och finns även i andra färger. Jag har tänkt på dom här besticken ett tag och nu har jag bestämt mig för att samla på mig så många som möjligt i alla möjliga färger.Det fiffiga i kråksången var att jag även hittade en tårtspade och en gaffel från NilsJohan hos föräldrarna. Tårtspaden är ett aldrig använt fynd och borde tillhöra serien Singoalla även den.
Grillgaffeln tillhör serien 'Sitting Bull'. Mamma köpte gaffeln och kniven (skinkbestick tror jag bestämt dom kallas för) för 40 år sedan när dom var nygifta. Tyvärr så har kniven gått sönder men det borde inte vara så svårt att hitta en ny kniv.Mina vardagsbestick från NilsJohans serie 'Sessan'. Sessan är utformade av Nilsjohans egna provkök (läs mer HÄR). Dom här besticken köpte mamma både till mig och syrran på 80-talet så att vi skulle ha finbestick när vi flyttade hemifrån. Har 12 stycken av varje sort.
Ända tills för något år sedan så låg besticken bara där i kartongerna, men bestämde mig för att börja använda dom när dom billiga besticken från IKEA tappade metallen efter att ha diskats EN ENDA gång.
"Jävla skräp från en jävla skitaffär!" tänkte jag, slängde besticken i soporna utan minsta tvekan och bröt mig in i Sessans kartonger för första gången sedan jag fått dom. NilsJohan är kvalitet för mig och jag använder 'Sessan' med glädje varje dag och slipper suga i mig tungmetaller från billiga skräpbestick.Även besticken med dom gula plasthandtagen tillhör min vardag. Den enda stämpel som finns är "Rostfri stål" och det är helt klart väldigt inspirerade av Boda Novas serie 'Boda Buffe'. Har 6 stycken av varje sort.
Det finns bara ett svenskt företag som jag kan tänka mig har plagierat och det är IKEA. Det är ju det dom är berömda för. Fast å andra sidan så är det bra kvalitet på besticken och det är ju inte IKEA ända för. Det kanske var andra tider på 70-talet. Kanske någon annan där ute som vet mer om mina bestick. I väntan på att jag hittar drösar med röda 'Boda Buffe' för en billig peng så nöjer jag med dom gula plagiaten.Foto © AL

Andra bloggar med bestickinlägg:

Form 55
Fåglarna
Heléns prylar
Ljuva 50-tal
Porslinsbloggen
Precis en sån
Teak och orkidéer

2 kommentarer:

  1. Ingen dålig samling bestick! Boda Buffé tror jag formgavs av Mikael Björnstjerna.

    SvaraRadera
  2. Åhå. Då ändrar jag i inlägget. Du borde ju veta om det är Signe.

    SvaraRadera