31 maj 2012

Finska lila nyanser

Oj, vad fina glas jag hittade på Kupan igår. 2 likörglas och 2 saft-/drinkglas (high ball). Dom är så fina att dom får företräda i inläggskön. Jag tänkte direkt på Finland och kollade när jag kom hem med mina Iittala-glas om nyansen var rätt, vilket den var. På pricken! Och det rör till saken en smula som ni ska få se.

Jag började forska på likörglasen som är 7 cm och 9 cm höga. Där hittade jag svaren i form av Nuutajärvi glasbruk och Gunnel Nyman. Glasen heter GN46, producerades mellan 1949-69 och finns i olika storlekar. Har dock bara sett gröna, grå och klarglas.
Eftersom glasen stod bredvid varandra i butiken och har exakt samma nyans så började jag även kolla om dom höga glasen är Nuutajärvi, men där gick jag bet. Inga glas där påminner om mina.
Det gör däremot glas som kommer från Iittala. Samma lila färg och form som Timo Sarpanevas glas i-113 (12 cm) och i-114 (14 cm). Men då stämmer inte höjden. Mina glas är 15,5 cm höga och diametern är 6 cm. Är det någon där ute som vet storlekarna på glasen i Sarpanevas serie?

Vojne vojne... Det här får mig att vilja införa spöstraff på alla som pillar bort glasetiketter.Är det någon som vet något eller kan länka mig till rätt plats så vet ni vad ni ska göra, nämligen kommentera. Andra lila, raka glas jag hittat och ratat i min jakt på information är Ekenäs och Åfors glasbruk. Lindshammar glasbruk gjorde raka glas i samma höjd, men jag har bara sett dom i grönt. Jag tror på Finland.
Vad den än är jag köpt, så är glasen jättefina och dom ska få äran att komma med till Borås eftersom lillasystern gillar dom. Jag är alltid lika nöjd när hon vill ha nått jag fyndat.Foto © AL

7 kommentarer:

 1. Ska kolla om jag hittar nåt bland min info, har nog några liknande, men den blå varianten, vet dock inga mått i huvudet, så jag får kolla ikväll...

  SvaraRadera
 2. Pliiiiz pliiiiz gör det. :-)

  SvaraRadera
 3. Det raka glaset har jag tre stycken i olika färger, bland annat i lila, ett grönt och ett som är ljusblått (?) Jag tror att det är samma. Hur höga är de och vilken diameter? Har dock ingen aning om ursprung...

  SvaraRadera
 4. Ah... såg nu att du skrivit mått. Ska hem och kika.

  SvaraRadera
 5. Japp, 15,5 cm höga och 6 cm i diametern. Har du visat dina glas tidigare på din blogg? Är nyfiken på färgerna på dina glas.

  SvaraRadera
 6. Wow, vilka fina! Älskar den här lila nyansen. Är normalt sett inte så förtjust i just lila. Men den här nyansen är kalas! :)

  SvaraRadera
 7. Precis min åsikt. Lila är inte så roligt i vanliga fall, men just den här varianten är superfin.

  SvaraRadera