2 december 2011

Stor som en bålskål

Den här skålen hittade jag för ett tag sedan och försöker nu hitta tillverkaren. Men det är inte så lätt som man skulle kunna tro. Jag är övertygad om att den är finsk, men hittar information både om Riihimäen och Nuutajärvi.

Edit: Fick ett tips om skålen kommer från Polen, vilket låter logiskt, så jag håller just nu på att leta mer information.


Det finns folk (bara svenskar) som påstår att det är Erkkitapio Siiroinens Barokki från Riihimäen lasi, men då är dom helt ute och cyklar. I så fall finns det en annan version av "Barokki" som jag aldrig sett.
Jag tror helt enkelt det handlar om ett typiskt Tradera-beteende. Man ser en auktion med en likadan skål och tar sedan efter av ren lathet (eller dumhet kanske) istället för att kolla efter riktigt information.

Jag har sett den här skålen i mindre storlekar, i andra färger (grön, röd, rosa, blå och gul), både som kakfat och lockskål. Min skål är av varianten "stor som en bålskål", kring 25 cm hög (ungefärliga mått eftersom skålen är på vift nu).
Det här glaset kan vara en äldre produkt från Riihimäen lasi med okänd formgivare, men det kan lika gärna vara tjeckiskt glas inspirerat av finska formgivare.
Foto © AL

Edit: Här kan ni se olika färger på skålen.


Foto © Okända från Tradera och internet

7 kommentarer:

 1. Anonym2/12/11

  Hej!
  Jag har en likadan skål, den gröna.
  På min 'Made in Poland'. Kanske det kan vara nån hjälp? :)

  SvaraRadera
 2. Ja! Made in Poland låter väldigt troligt faktiskt. Det ska jag forska vidare om. Tack.

  SvaraRadera
 3. Jag tror också på det. Har sett den tidigare med just Polen som attribuering.

  SvaraRadera
 4. Den där skålen är väldigt fin! Jag har sett även den bärnstensfärgade med lock. Hade själv inte sagt nej till den gröna eller den röda :) Polen låter ändå rimligt (även om jag inte kan så mycket om sådant). Jag har två stycken nattljusstakar i samma gröna färg och med ett trevligt mönster. De hade originaletiketterna kvar när jag köpte dem och på dem stod det "Made in Poland".

  SvaraRadera
 5. Skålarna är av Tjeckiskt ursprung och formgivare är Adolf Matura.
  Skålen heter Praha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast där har du fel, för Praha-skålen ser ut så här:

   http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?29364-iittala-ID-Rosice-glasbruk-Adolf-Matura

   Ett helt annat mönster och form. Jag är övertygad om att min skål är från Polen.

   Radera
 6. hanni12/4/18

  Ikke finske, men fra det polske glasværk Zabkowice, formgivet af Eryka Trzewik-Drost omkring 1960 og det er disse smukke opsatse jo ikke ringere af. 21 og 13cm høje,

  SvaraRadera