1 februari 2012

M-serien från Gefle

Den här lövliknande skålen från Gefles M-serie finns nu i mitt hem. Det är inte första gången jag har träffat på den här skålen, men det har aldrig blivit så att jag har köpt den. Inte förrän nu. Jag älskar formen, men jag är inte lika förtjust i den matta glasyren. Jag gillar blanka saker, precis som skatorna. När så skålen dök upp en andra gång så tänkte jag: "Igen? Nu slår jag till. Den är min."

Formgivaren till skålen är Lillemor Mannerheim. Jag tycker mig ana att det här är Negro-glasyren och inte Mangania-glasyren. Glasyren är nämligen mer matt. (Benny säger däremot Mangania). Jag inte så säker på vilket nummer den här skålen har för M6 är 16,5 cm och M8 är 34,5 cm. Min skål är 24 cm. Är det M7 då eftersom den har mittimellanstorleken? (Där hade jag iaf rätt). I bloggen Mangania du älskade kan ni läsa om både M-serien och svarta glasyrer från Gefle.Foto © AL

8 kommentarer:

 1. Jag tror faktiskt att det är Mangania...den glasyren varierar väldigt mycket, från matt som denna till nästan lite silkesblank. Den har bruntoner (Manganet) till skillnad från Negro som har en kall ton med blåstick. Mattheten kan vara väldigt lik.

  Jag slog upp M7 och den var 24 cm så det stämmer. De flesta brukar ha en godsmärkning som ibland är väldigt svår att se. Jag har t.ex. en kanna som heter A22 (finns inte med i boken), där fick jag ta experthjälp för att kunna uttyda godsmärkningen, att den sen inte fanns med i boken hjälpte ju inte till direkt...

  SvaraRadera
 2. Jag litar på dig om du säger Mangania. Jag får jämföra imorgon med "Singoalla"-sakerna när det är bättre ljus.

  SvaraRadera
 3. Ja, den har ju också Mangania som bas. En av Mannerheims dekorer för övrigt.

  SvaraRadera
 4. Blink blink blink..... Om du får för dig att du skulle vilja lämna ifrån dig den så gör det inget om du hör av dig :-)
  Jag har försökt att samla ALLA M-delarna i en tråd på EPS-forumet så lägg gärna in din med genom att den storleken saknas.

  http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?24144-Lillemor-Mannerheim-M-serien-1955&p=206033#post206033

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning här, både i inlägg och kommentarer. Fin skål för övrigt, även om jag också är rätt bra på att rata den svarta glasyren

  SvaraRadera
 6. DeBeer: Jag ska garanterar tänka på dig om jag tänker göra mig av med skålen. Jag har dessutom satt in bilden i PES-tråden.

  SvaraRadera
 7. vackert fat, jag tänker mig det med citrusfrukter i, läckert mot det svarta.

  SvaraRadera
 8. Ja, det skulle vara fint. Jag tror jag ska satsa på gula frukter, då matchar jag hockeylaget här i schtaan.

  SvaraRadera