3 juni 2012

Den förlorade skålen

Helt otroligt! När mina föräldrar körde förbi på väg söderut så lämnade mamma över en lila Iittala-skål åt mig. Den har exakt samma färgnyans och form på botten som dom lila assietterna. Så nöjd jag blev. Så nöjda vi båda var över att skålen hade dykt upp på samma loppis. Det känns som att den förlorade skålen har kommit hem.

Skålen, vars modellnummer är i-307, är 18 cm i diameter, producerades 1958-70 och formgavs av Timo Sarpanevas för Iittalas i-serie (i-Linja). I serien finns den en större skål på 22 cm och dessertskålar som är 10 cm i diameter. Färgerna i serien är förutom lila dom vanliga i-färgerna som blått, grått och klarglas.
Jag har än så länge inte fått bekräftat att även assietterna är från Sarpaneva serie, men jag känner mig rätt säker på det. Det kan vara så att faten inte producerades under någon längre tid och därför inte förekommer lika ofta som skålarna. Jag är 100% nöjd och glad.Foto © AL

3 kommentarer:

  1. Snacka om flax! Hur många delar finns det till den? De är så läckra, lila är en svår färg men här är de bara så...läckert!!

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt ingen aning om hur många delar i-serien består av. Tycker det ploppar upp saker hela tiden. Att äga en bok om Iittala eller Sarpaneva vore inte då dumt.

    SvaraRadera
  3. Himla snygg lila nyans är det!

    SvaraRadera