21 augusti 2011

Blytung vas

Förra gången jag var inne på denna loppis så såg jag den här vasen, men jag tyckte den var för dyr. Nu var den kvar när jag var dit i veckan. Eftersom den var snygg och verkade vara av fin kvalitet, så inhandlade jag den. Den kanske var ett bra pris ändå tänkte jag, så jag köpte den. Jag tänkte på likörglasen jag köpte till dig för 10 kr/st och tyckte försäljaren var dyr och sedan visade de vara Rhapsody-glas.

Vi har båda letat efter info om vasen, men riktigt säkra vem som har gjort den är vi inte. Den är tung och både jag och K tycker den har samma tyngd som kristalskålarna jag har från farmor. Kan det vara Orrefors? Någon som vet?

Edit: Information har tillkommit nu och det visade sig vara Smålandshyttan och Josef Scott.
Mer info finns HÄR.

Kommentar AL:
Vi har tittat på Tamara Aladins vas 1379 från Riihimäen lasi som påminner om den här vasen, men 1379:an har tunnare väggar, annat avslut på halsen och en annan botten.

Edit: Här kommer en bild på vasen då man ser den rakt framifrån och lite snett ovanifrån. Höjden är 19 cm hög.


Foto © M.N

6 kommentarer:

 1. Det finns vaser från Ekenäs glasbruk som liknar denna...ska se om jag hittar nån bild! Det är dock lite svårt att se, skulle ha haft en bild rakt från sidan för att se formen ordentligt!

  SvaraRadera
 2. Vacker färg och form!

  SvaraRadera
 3. Jag tror syrran skickade mig en bild där vasen är rakt framifrån. Ska sätta in den också.

  SvaraRadera
 4. Jag har en liknande, men lite smalare. Ett mysterium för mig. Samma färg och smala öppning uppe. Plåtar ikväll.

  SvaraRadera
 5. Jag har fortfarande inte hittat nåt, men det finns ju flera svenska bruk som gjort liknande utöver Ekenäs. Kosta, Strömbergshyttan, Orrefors etc...letar vidare!

  SvaraRadera
 6. Faaglarna: Ja, visa även din vas så man får se. Syrran har ställt frågan även på PES för att se om hon kan få svar där. Men ingen lycka än.

  Movarp: Det är bra att du kollat åt oss. Den information jag har gav ingenting. Jag tänker av nån konstig anledning på Kosta glasbruk

  SvaraRadera