25 augusti 2011

Les Amoureux de Peynet

Jag har alltid varit intresserad av bilder, allt från fotografier, konst, illustrationer och tecknade serier. Att jag samlar på illustrationer i form av bokomslag är ingen slump eftersom jag dessutom är intresserad av att läsa. Det trevliga är när man även hittar illustratörers verk på porslin, då kombinerar jag två intressen till ett.

Det här fatet från Rosenthal hittade jag för en tia på en loppis. Dekoren är gjord av Raymond Peynet, en fransk illustratör född 1908. Peynet jobbade för Rosenthal mellan 1955-65 men hans illustrationer har funnits längre än så.
Redan under 1940-talet skapade Peynet två figurer, en violinist med sin käraste, som senare omvandlades till en poet och hans käresta, Les Amoureux de Peynet som dom skulle kallas för.
Foto © AL

Under 50-talet växte populariteten och det tecknade paret dök upp överallt. Dom hamnade i böcker och annonser, på skivomlag, porslin, textilier och vinetiketter, dom blev smycken, silkessjalar, statyer och frimärken.
Eftersom Peynet även var intresserad av scenografi och teaterkostymer skappade han en serie med över 200 dockor i olika scener. Till och med Charles Aznavour sjöng en sång om Les Amoureux.

Annonser för Schiaparelli parfym från mitten av 50-talet.


Foto © 100 years of Illustration av Paul Giambarba

4 kommentarer:

 1. Vad kul jag har små dukar av Peynet.

  SvaraRadera
 2. Dom måste du visa i ett inlägg i din blogg så jag får se.

  SvaraRadera
 3. Anonym25/8/11

  Åh, nu fick jag nya saker på min aldrig sinande lista med saker att leta efter. Helt fantastiska!

  SvaraRadera