14 augusti 2011

Tankar under ett loppisbesök

"Gud vad mycket saker det egentligen finns" konstaterad en vän när vi var på loppis för ett tag sedan. Jag brukar tänka precis samma sak varje gång jag är på en loppis. Det gnager i min själ att vi människor har producerat och fortsätter producera så mycket saker.

"Den globala konsumtionen överskrider nu jordens produktionsförmåga med 30 procent, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Om inga förändringar sker kommer det år 2030 att krävas två jordklot för att klara vår nuvarande livsstil."

Jag är helt införstådd med den praktiska produktionen av ex porslin att äta på, kläder att skydda sig mot vädret, toapapper så man slipper använda en träsked odyl. Men det finns så många saker som aldrig borde ha fått lämna ritbordet, ex halva muggar med texten "Du bad om en halv kopp" och Foppa-tofflor.

Det som gör mig mest ledsen är all plast. Om man tänker på att det tar hundratals år för en plastkasse att brytas ner, då börjar man fundera över all skit som produceras. Jag blir rädd när jag läser om The Great Pacific Garbage Patch och annat plast som flyter omkring på världens hav.

Snälla mänsklighet, när ni byter mobilmodeller fast era telefoner bara är ett halvår gamla och fullt fungerande, eller står där i era shoppingtempel, vare sig det är IKEA eller Ullared, fråga er själv: Behöver jag verkligen det här?

Sådan här tankar har jag när jag går på loppis, mitt bland all konsumtion och letning efter det ultimata fyndet. Jag försöker bota mitt dåliga samvete för mänsklighetens omåttliga konsumtion och produktion genom att tänka på vad jag köper, att använda min mobil tills den faktiskt går sönder och genom att använda tygpåsar. Men det räcker inte så långt.


Foto © AL

7 kommentarer:

 1. Tittar man på TV-serien "Ullared" så kan man bli mörkrädd hur mycket skräp som vissa personer köper. I mitt hem är minst 99% av allt inköpt begagnat - även kläder. Men underkläder köper jag nya.

  SvaraRadera
 2. Det är bra, ens underkläderna vill man helst känna att ingen annan har burit förut...
  Annars är det samma här. Det är inte mycket som är nytt i mitt hem. Det är typ elektriska apparater som jag fått byta ut när dom dött efter 10-15-20 års intensivt användande. Skor och säng är dock saker som jag inte köper begagnat eftersom jag vill gå och sova skönt.

  SvaraRadera
 3. Använder också tygpåsar allt mera. Säger nej tack till plastpåskar på div affärer. Papperspåsar känns mer ok.

  SvaraRadera
 4. Papperspåsar förmultnar ju och går tillbaka till naturen, så det känns mycket bättre.

  SvaraRadera
 5. Jag har som policy att köpa begagnat i första hand, men är inte kategorisk. Tycker framför allt att det är svårt med kläder, det kräver mycket tid att hitta second hand och den tiden använder jag oftast till att hitta prylar.. Gillar ditt inlägg för jag tänker ofta i de banorna själv.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker också det är svårt att hitta kläder som passar bra, så det är väldigt sällan jag köper det.

  SvaraRadera
 7. Jag var väl något av en shopoholic när jag fick mitt första jobb, mycket slit och släng och skit blev det då. Men man är inte sämre än att man kan förändra sig. Och går man på loppis kan man unna sig att shoppa loss och rädda saker från att hamna på det evigt växande sopberget. Bra tycker jag! :)

  SvaraRadera