21 augusti 2010

En importerad dam

Hittade den här söta damen på dagens loppis. Jag förmodar att det är blommor man ska sticka ner i huvudet på henne och inte ett ljus. Hon är importerad, men jag vet inte varifrån. Det jag vet är att import-stämpeln byttes ut 1950, så hon har ändå några år på nacken.
Det ser ut som att hon har en djup spricka i huvudet, men det är bara en hårfin linje som går i glasyren. Jag tror att hon haft haft örhängen en gång i tiden och jag funderar på att sätta dit ringar.Hur som, jag gillade figuren direkt och nu står hon placerad i köket. Ännu en udda 5-kronors-varelse som får plats i mitt hem. Nu står hon mellan min favorithäst och Fru Pepper.
Askfatet är Scania-varianten av Stig Lindbergs askfat från Gustavsberg. Farfar hade lastbilsåkeri och förmodligen har han fått det som reklam.
(Och nej, tavellisten är inte böjd, det är kamerans vidvinkeln som förvränger perspektivet en smula).


Hästen är ett kapitel för sig. Det är en gammal sparbössa som har stått i sommarstugan ett bra tag (från början stod den hemma hos farmor). Nu har den vackra hästen fått komma med mig hem eftersom jag alltid varit så förtjust i den. Den tillhör barndomen.

Edit: Underbart! Bloggaren 50-talskeramik har berättat för mig att hästen är en Rörstrandare. Det visste jag inte. Den har inte kvar någon etikett och ingen stämpel undertill. Jag är så glad för informationen.
Och enligt ännu nyare info (tack Pernilla) kan det vara Gun Von Wittrock som formgivit hästen. Ett namn jag inte hört talas om innan. Intressant.Foto © AL

10 kommentarer:

 1. Älskar också de där hästarna!!!
  Antar att du redan vet att de kommer från Rörstrand, oftast är de edast etikett märkta.

  SvaraRadera
 2. Nej, det visste jag inte. Vad glad jag är att du sa det för jag har funderat eftersom det inte fanns någon stämpel. Så glad jag blev över informationen. Underbart!

  SvaraRadera
 3. Hästen kommer jag ihåg från farmors hus. Det är konstigt att man var så intresserad av alla prydnadssaker redan då. Den får du aldrig sälja. Arvegods.

  SvaraRadera
 4. Den kommer att hamna hos dina barn det lovar jag.

  SvaraRadera
 5. Jag har nog en hästkompis hemma hos mig!
  http://enligtpernilla.blogspot.com/2010/05/sparhast.html

  Jag älskar också min lilla sparhäst. Min har ett litet Rörstrands-klistermärke på sig. Roligt att se din i vitt.
  /Pernilla

  SvaraRadera
 6. Ok mer info som jag hittat om våra hästar! (om detta är samma sort som våra).
  http://www.skolhuset.se/Keramik/keramik_rorstrand.htm
  Häst Rörstrand, Design Gun Von Wittrock
  Höjd 13½ cm Längd 13½ cm
  Pris 1200:- (då hittade jag min billigt!!)
  /Pernilla

  SvaraRadera
 7. Det ser definitivt ut som vår sparhäst. Intressant. Nog gjorde du ett fynd på Tradera. Roligt att se olika dekorer på hästen.
  Måste kolla upp vem Gun Von Wittrock är och om det stämmer. Mycket intressant information.

  SvaraRadera
 8. Ja eller Karin

  SvaraRadera
 9. En sån där lite ponnysparbössa hade jag i min lekstuga när jag var liten. Undrar om den står kvar...:)

  SvaraRadera