16 juni 2011

En grön liten vas

Köpte en grön liten vas, en s.k. bulbvas, för en tjuga. Den här vasen är lite av en gåta för mig. Först och främst har den en etikett från G.Hardy, en engelsk importfirma. Undertill finns det dessutom en etikett från Åhlen & Holm. Lite förbryllande. Sålde G.Hardy sina importerad vaser tillbaka till Sverige?

Det jag vet om G.Hardy är att dom importerad svenskt glas till England under 50- och 60-talet. Glasen kom från Alsterfors, Alsterbro, Elme, Åseda, Gullaskruf och massor med andra mindre svenska glasbruk (Edit: även Lindshammar, Nybro och Ryd enligt Benny). Oftast köpte G.Hardy äldre glas från glasbrukens osålda lager.

Jag har jämfört min vas med andra "bulbar" och det lutar åt Åseda glasbruk eftersom den gröna färgen stämmer bra. Men det ser ut som att vaserna från Åseda har rakare hals. Sedan har jag även sett en vas från Glimma glasbruk som är snarlik (kolla in diskussionen på PES). Det är inte så lätt att vet eftersom rätt många glasbruk gjorde den här modellen. Min vas är 17,5 cm hög.
Foto © AL (Vasen är på bilden lite immig och vattendroppig eftersom den var nytvättad)

5 kommentarer:

 1. Det var lustigt! Jag tror att det gått till precis som du säger, antagligen har Åhléns köpt in lager från G Hardy, vaser som köpts av dem tidigare från Sverige, det är inte alls omöjligt!

  Rörande bulbvaserna så finns det fler än du räknat upp som tillverkat såna, vilket ytterligare komplicerar saken...
  Nybro, Ryd, Lindshammar mfl...jag gissar Lindshammar, dom brukar ha en radda "udda" glasfärger som denna. Deras glastekniker tog fram ca 50 olika färgade glasmassor så kan man inte direkt gissa på ett annat bruk baserat på glasfärgen, ja då är Lindshammar nära till hands :-) Gunnar Ander har gjort ovanligt många "kopior", eller om andra härmat honom, det kan jag inte svara på ;-)

  De enda jag brukar vara säkra på är Elme och Gullaskruf, Elmes former och Gullaskrufs mycket smala halsar är lätta att känna igen. Jag har dessutom bra referensmaterial med etiketter hemma i hyllan. Jag ska kolla om jag har någon hemma som matchar din i måtten...

  SvaraRadera
 2. Ja gör det, kolla måtten. Det är nog där man hittar svaren, för att gå efter färgen och formen är ju hopplöst. Linshammar är inte helt otroligt. Jag har mest Lindshammarglas i en annan grön färg, så jag har inget att jämföra med här hemma.

  SvaraRadera
 3. Vilka läckra bilder. I min favvofärg. Jag är GALEN i grönt och vasen är jättefin.

  SvaraRadera
 4. Tack. Jag väldigt förtjust i grönt själv. Jag gick direkt in på din blogg och förvånades över att jag inte hittat dig tidigare. Men nu ligger du i min lista så jag kan kolla in oftare.

  SvaraRadera
 5. Jag har en liten samling liknande vaser som jag köpt billigt på olika loppisar. Mest i blå, lila och turkos färger men även någon grön. Mina är i varierande storlekar och skiljer sig lite i formen på kulan och tjockleken i halsen. Din var i vilket fall urfiin och jag skulle såklart köpt den om jag sprang på den på loppis ;-)

  SvaraRadera