17 juni 2011

Gullaskrufs vinglas i ametistlila

Dom här glasen hittade jag för någon vecka sedan. Jag är som jag sagt tidigare inget fan av färgen lila, men just den här lite varmare ametistvarianten av lila tycker jag är väldigt fin. Först så struntade jag i glasen, även fast dom var billiga, men när dom fortfarande stod kvar efter 2 veckor så köpte jag dom.

Direkt jag såg glasen så tänkte jag Gullaskruf glasbruk och formgivaren Hugo Gehlins glas från 1951 , modellbeteckning G42/51. Färgen och formen stämmer, men jag är osäker på storleken. Mina glas är ca 14,5 cm höga och rymmer 2,75 dl. Någon som vet?

Edit: Cjf meddelade att mina tankegångar om Gullaskruf var rätt. Förmodligen är det den största storleken av modellen som kallas Goblet.Foto © AL

11 kommentarer:

 1. Precis sådana glas ärvde jag efter min farmor! JAg tycker dom är såå fina och goda att dricka vitvin i ;-) På mina satt en etikett kvar på något av glasen men jag kommer inte ihåg vad det stod tyvärr.... Jag är på landet nu så jag kan inte kolla heller.

  SvaraRadera
 2. Jodå, det är G42/51. Skulle tro att detta är största modellen, kallas Goblet i ritningarna.

  SvaraRadera
 3. Skönt att få det bekräftad. Det kändes som att det var Gullaskruf både på färgen och på glasets tjocklek.

  SvaraRadera
 4. Jag hade inte tvekat, mycket snygga!

  Iittalas benämningar på glas är antingen "goblet" eller "tumbler". Goblet betyder "ett glas på fot", "tumbler" betyder (numera) ett cylindriskt glas med tung underdel...ursprungligen ett glas med spetsig botten som inte kunde ställas ner utan att tömmas :-)

  http://elementalmixology.blogspot.com/2010/08/tumblers-goblets.html

  SvaraRadera
 5. Wow,gud vad snygga! Vilken fantastisk färg.

  SvaraRadera
 6. Har sett att Iittala även använder benämningen Old Fashion på vissa glas, ex whiskeyglasen. Själv är jag som gammal bartender inne i Highball och Lowball-benämningen.

  SvaraRadera
 7. Så härlig färg!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar färg! Och fin form också.

  SvaraRadera
 9. Anonym18/6/11

  Hej!

  Skulle du kunna tänka dig att sälja dem vidare??? De skulle passa finfint bland allt mitt svarta (och lila) porslin!

  http://precisensan.com/antikforum/showthread.php?18983-Mangania-Du-Älskade-Del-6

  ericaholm@hotmail.com

  SvaraRadera
 10. Just nu är dom inte till salu. Just nu tycker jag dom är vansinnigt fina. Men om jag skulle vilja sälja glasen eller hittar fler av samma sort så hör jag av mig till dig.
  Eller så kanske det finns nån läsare här som har liknande glas och kontaktar dig.

  SvaraRadera