20 juni 2011

En annan nyans av lila

Den här 20 cm höga vasen hittade jag i lördags, troligtvis från Ekenäs glasbruk. Jag vet, den är lila, dessutom den nyansen av lila som är väldigt tråkig och kall enligt mig. Men formen är snygg och det är dags att vänja sig vid lila. Om inte annat är det bra att ha referensmaterial när man klurar ut färgtoner.

Edit: Vissa saker får man inte behålla länge. Vasen gick i kras eftersom nån månad. Så är det bara. Men det känns inte som att gråter ihjäl mig just över den här vasen. Synd bara, för den passade i min lila samling.


Foto © AL

5 kommentarer:

 1. Ja, jag håller med, men jag väljer att kalla den Plommonlila, det låter varmare :-)
  Jag har ju två såna, en i samma färg och en gul.

  Den är inte så dum som man tror efter ett tag, den påminner om den lila färgern på Astra-kopparna och assietterna! Dessa finns i flera nyanser av lila, men de som är kallast i färgen är faktiskt snyggast om man lägger dem bredvid varandra. Detta trots att även jag föredrar ametistlila bättre...underligt men ett faktum :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har ju en "svår relation" till vissa blå nyanser, så det kan vara därför jag inte gillar lila som har för mycket blått i grunden. Det är egentligen så skumt hur man kan gilla vissa färgtoner, men ratar andra. Måste ju ha att göra vad man förknippar färgen med känslomässigt.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle tro det, dock har jag också upplevt att vissa färger bäst kommer till sin rätt tillsammans med antingen komplementfärger eller med färger i samma färgskala. Denna skulle t.ex. passa in i färgskalan i Iittala I-line, där finns blåa och varmare lila toner :)

  SvaraRadera
 4. Lila är nog, precis som gult kan jag tycka, en färg man måste vänja sig vid. Men när man vl gjort det så är det lätt att man trillar dit och blir kär. :)

  SvaraRadera
 5. Lustigt att du säger det, för gult och lila är varandras kontrastfärger. Jag älskar gult, och har alltid gjort det, medans lila är en tveksam färg enligt mig. Kanske en förklaring till mitt färgbeteende.

  SvaraRadera