23 juni 2011

JH Fabrikerna - Mer än bara brödburkar

Äntligen har jag hittat en fröautomat som passar min retrosjäl. Jag har letat efter en automat ganska länge, besökt allt från Rusta till "fina" inredningsaffärer, utan att hitta det minsta av intresse. Men nu är jag väldigt nöjd. Det är ju alltid på loppisar man hittar saken man sökt.
Den lilla automaten har en etikett från JH Fabrikerna Sävsjö, en fabrik som jag mest förknippar med kakburkar i tre våningar och brödskrin.Foto © AL

Den absoluta drömmen vore att hitta Stig Linbergs runda, röda fröautomat i keramik. Men det är bara en dröm. Jag skulle nog aldrig våga hänga ut den mitt i smällkalla vintern. Den här däremot, den kommer jag att hänga ut direkt det blir kallt. Den passar utmärkt ihop med talgbollshållare.
(Jag ber om ursäkt i förskott om någon känner igen sin bild och blir arg för att jag inte frågade, men jag försökte hitta bildens ursprung så jag kunde länka. Tyvärr kommer jag inte ihåg vart bilden kommer ifrån och jag ville så gärna visa alla den fina fröbollen).

Jag vet att det låter hemskt att säga, så här dagen före midsommar, men det är nästan så jag började längta efter vintern. Bara för att få hänga upp mitt lilla röda fröhus till småfåglarna.
Glad midsommar på er allihopa! Nu åker jag norrut en sväng för att kasta fiskedrag och döda mygg. Och kommer det några loppisfynd i vägen för mig, så är det ju en ren bonus. Sommaren är bäst, ingen protest!

11 kommentarer:

 1. Fin. JH Fabrikerna Sävsjö har alltså gjort mer än brödskrin. Där lärde jag mig något nytt.Jag har ett rött brödskrin.

  SvaraRadera
 2. Dom har även gjort en väldigt fin serveringsvagn.

  SvaraRadera
 3. Väldigt fin! Har sett både burkar av alla de slag och serveringsvagnar från JH men aldrig någon fröautomat - förrän nu! :)
  Trevlig midsommar!

  SvaraRadera
 4. Jag har en likadan fröautomat fast grön. Jag köpte den ny i en affär för bara ett par tre år sedan. Minns ej längre var. Kanske var det ett gammalt lager för den ser ju onekligen inte nydesignad ut. Jag är ganska säker på att det inte står JH på etiketten på min, men minns inte vad. Ska kolla imorgon när jag kommer till vårt andra hus. Kan det vara Perstorp det står?

  SvaraRadera
 5. Aha, intressant. Utan etiketten så hade jag aldrig kunnat gissa på JH Fabrikerna, utan tänkt att den var nyproducerad. Jag har ingen aning om JH fortfarande har igång fabriken, men jag tror inte det.

  SvaraRadera
 6. En sådan fröautomat vill jag också ha! Är litet skeptisk till den Lindbergska dock, snygg men känns inte optimal för fåglarna. Däremot den från JH! Perfekt.

  SvaraRadera
 7. Preics mina tankegångar. Stigs fågelautomat skulle vara fin som prydnad i trädgården, men är nog inte någe vidare praktisk.

  SvaraRadera
 8. Vacker röd färg, lyser upp så fint i trädet.

  SvaraRadera
 9. Anonym29/11/11

  JH-fabriken finns inte längre, tyvärr.
  Jag har gjort många fröautomater, bara gröna.

  SvaraRadera
 10. De har gjort massa fint, min pappa jobbade där =)

  KRAM Karoline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Han måste ha mycket kunskap om vad som gjorts där.

   Radera