15 juli 2012

30-talsporslin från Gefle

Fortsätter visa upp ännu mer porslin från Gefle när jag ändå är igång. I Västergötland hittade jag två assietter till min samling av 30-talsporslin. Först ut är två assietter ur Arthur Percys dekor 'Tibet' som producerades mellan 1933-43. Modell AK. Den här gången är motivet tryckt i en brun färg, men jag föredrar egentligen dekorer som är svartgrå.



Sedan ett uppläggningsfat ur serien 'Mignon' som producerades mellan 1932-43 modell H. Dekoren är gjord av Herbert Perje. Herbert var anställd som gravör på Gefle Porslinsfabrik mellan 1911-55 och har knåpat fram dekorer som 'Anglo', 'Fenix', 'Hera', 'Alice', 'Ulvåsa' m.fl.



Jag älskar min samling av 30-talare. Min tanke är att samla ihop en udda servis med olika mönster och modeller. Jag har ingen brådska med att hitta saker heller utan köper bara när det är i bra skick och till ett bra pris.
Den här samlingen kommer få växa sig stor i sin egen takt. Det gillar jag. Jag gillar även tanken på att jag inte kommer ha en aning om vilken del som kommer tillhöra samlingen förrän jag står där på nån loppis med ett fat i handen.

Foto © AL

4 kommentarer:

 1. Tibet finns även med blått mönster, men då är tallrikarna runda, inte i denna modellen. Har nog ett par stycken såna (assietter) och nåt uppläggningsfat. Köpte dem på nån auktion för många herrans år sen.

  SvaraRadera
 2. Jag har sett dom med blå dekor, men dom är verkligen inte "my cup of tea". Känns som att dom är tillverkade på 40-talet, för blått är då ingen Art Deco-färg direkt.

  SvaraRadera
 3. Jag uppskattar det vackra i dessa dekorer, men de passar inte in i vår samling. Men det är ju bra för din skull, en mindre konkurent att oroa sig för.

  SvaraRadera
 4. Hehe... Ju mindre konkurrenter desto gladare är jag :-)

  SvaraRadera