5 juli 2011

Del 2 av kopp- och fatskörden

Dom här kopparna var jag speciellt glad över att hitta i kartongen med porslin. 12 stycken helt oanvända tekoppar från Karlskrona porslinsfabrik med tillhörande fat. Inte en skråma på glasyren. Gubben som håller på att rensa sitt hus har förmodligen aldrig använt sitt porslin, eller så hade dom så fasligt mycket porslin att dom aldrig hann nöta på sina koppar.

Modellen på tekopparna heter 'Karla' och är ritade av Sven Erik Skawonius under mitten av 1950-talet (1957 är årtalet som Herr Movarp kommit fram till). Vem som gjort dekoren är förmodligen inte känt och den har bara det trista namnet 5327. Ett dussin koppar och fat kommer jag att kunna nöta på länge. Det kommer inte att märkas om något går sönder. Kaffekanna och andra delar till servisen känner jag mig inte det minsta brydd om att hitta.Jag är hur som helst otroligt nöjd med mina vardagskaffekoppar. Både med dom kurviga från 1930-talet och dom här strama 50-talarna. Eftersom kaffekopparna var så små förut så passar det utmärkt med tekoppar, som inte var så stora som dom är nuförtiden. Här ska bjudas på kaffe i mängder. Eller te om man föredrar det. Och ut ska dom udda kopparna från Norge och Tyskland.


Foto © AL

7 kommentarer:

 1. Så snygga! Jag har 10 assietter i denna serie som jag räddade från att slängas på mitt förra jobb. Där räddade jag även 12 Adamkaffefat.

  SvaraRadera
 2. Jag har kollat, men hittar inte just denna dekoren, om man antar att nummerserierna tagis fram i nummerföljd, så bör denna ha kommit ca 1957. 52xx-53xx gjordes 1956-57. Från hösten 1957 hittar jag nummer på 55xx-, så då bör den kommit 57. Vissa av dem har formgivare angiven, de flesta har det inte.

  SvaraRadera
 3. Jag anade att det var en formgivarnamnlös dekor. Då skriver jag 1957 som årtal helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt fina! Jag stod och höll i ett fat idag och funderade över om det var idag jag skulle börja samla på just den serien.
  Grattis till fyndet! :)

  SvaraRadera
 5. Jättesnygga, gillar verkligen modellen Karla! (Har en sådan med Bellis-dekor och ytterligare två med anonym dekor i ljusblått och silver.) Kaffekopparna passar faktiskt utmärkt som espressokoppar. :)

  SvaraRadera
 6. Om man räknar ihop allt som var i fyndkartongen med kaffeporslin, så kostade nog varje del 1-2 kr, så det var ett riktigt fynd.

  SvaraRadera
 7. kanske är det en dekor som gjorts för restauranger eller andra offentliga miljöer?

  SvaraRadera