3 juli 2011

Lidköpings porslinsfabrik

Jag tror att jag tidigare har pratat om att jag är på jakt efter kaffe-/tekoppar. Dom jag har är antingen för fina (typ Gustavsbergs 'Salix' och farmors kaffeservis) för att användas varje dag. Mina "vardagskoppar" har bestått av en samling väldigt ynkliga och udda koppar. Nåja, det problemet är löst nu. Mamma kom med en kartong full med olika kaffe-/tekoppar och fat som hon köpt för en hundring. Jag bestämde mig för att ta hand om några av dom kopparna, två olika modeller.

Dom första kopparna som jag tänkte visa upp är från Lidköpings Porslinsfabrik. Det är 5 koppar, 6 fat, 1 sockerskål och 2 assietter. Jag har länge velat ha ett porslin från 30-talet och nu har jag bestämt mig för att samla delar från Lidköping (ALP). Som ni ser så är dekoren olika, men delarna kommer från samma modell, vilket jag inte vet namnet på än. Jag tänkte det kunde vara trevligt att han samma modell på servisen, men att ha olika motiv
Det porslinet som intresserar mig mest från Lidköping är från perioden 1932-43, efter man köpte upp Rörstrand fram till man slutade med Lidköpingsstämpeln. Om någon vet namnet på modellen så kan ni ju lämna en kommentar. Stämpeln under kopparna visar att dom är från 1938. Dom har inte använts många gånger, den märks med tanke på hur mycket guldfärg som är kvar på dekoren.
Sockerskålen och assietterna har samma dekor. Skålen är från 1938 och assietterna från 1939. Ska bli roligt med den lilla porslinsutmaningen att hitta delarna lite då och då på loppis. Mina andra koppar, som är i en annan stil, visar jag imorgon. Dom kommer från Karlskrona porslinsfabrik.


Foto © AL

5 kommentarer:

 1. Anonym14/8/12

  Hej!
  Jag har denna servis om någon är intresserad.
  Tallrikar, assietter 2 strl, uppläggningsfat i olika strl, kannor, såsskål etc...
  Högstbjudande?

  MVH
  Therese
  0707466500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martina29/9/12

   Vilken servis är det du har? Bilder någonstans?

   Älskar också ALP!

   Radera
  2. Säljer du styckvis

   Radera
  3. Ni får nog ringa till Therese. Jag publicerade hennes kommentar ifall det var någon annan än jag som var intresserade. Hör av er till henne.

   Radera