27 juli 2011

En modern vas, nu som då

En annan vas som jag fyndat är en 'Boda Blom', formgiven av Signe Persson-Melin för Boda glasbruk under början av 1970-talet. Man kan väl lugnt påstå att den har en helt annat uttryck än vasen i föregående inlägg och en lite modernare design. Dessutom har den en tidlös design som skulle kunna vara gjord idag och inte för 40 år sedan.

Den här 'Boda Blom'-vasen är en mindre modell, ca 18,5 cm hög och kommer att passa fint med den mer krukformade vasen/skålen jag har sedan tidigare. Även den här kostade i princip ingenting och var skitig som tusan. Det verkar vara ett återkommande tema att jag hittar vaser som nästan skänks bort bara för att ingen ids diska dom. Men jag säger bara hurra då.



Foto © AL

25 juli 2011

Ett fynd jag är nöjd över

Trots den rätt torftiga loppisresan i inlandet, så är det ett fynd som jag är väldigt nöjd över, nämligen en vas i rökfärgat glas (17 cm hög). Den var skitig men i perfekt skick övrigt. Vasen fick mig att tänka på Sandviks glasbruk, Edward Hald och 1920/30-talet. Vi får se om jag lyckas ta reda på vad det är jag köpt.



Foto © AL

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag försöker ta itu med min ihållande gnällighet och vill bara säga att det var väldigt trevliga ställen och människor vi besökte i inlandet, bla Vindelälvorna och vad-den-nu-hette i Sikeå. Det fanns fina saker överallt, men det var bara det att inget passade mig. Men jag hittade ju faktiskt massor med böcker, och det är inte fy skam i min värld.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24 juli 2011

Textilier del 1

Att fynda tyger blir svårare och svårare. Jag är glad om jag hittar något som är det minsta intressant och som inte kostar flera hundra kronor. Faktum är att jag börjar tycka att det är väldigt konstigt att det är så tomt bland tyger och gardiner här i stan.
Jag tröstar mig med att det går mode i allt. Dom som nu köper "mina tyger" kommer att tappa intresset för det direkt den inredningsblogg eller -tidning dom läser säger att det är ute. Här är i alla fall tre av tygerna som mamma hittat åt mig. Dom tygerna jag själv hittat ska först tvättas och strykas innan fotografering.





Foto © AL

23 juli 2011

Favoritvas från Ekeby

När jag var på loppisen i fredags med alla galna kvinnor som kastade sig över borden, så köpte en kvinna framför mig en väldigt fin vas. Precis en sån där fin grön vas tillverkad på Ekeby på 30-talet som jag hade velat ha i mitt hem. Jag tröstade mig med att den säkert hade så högt pris att jag ändå hade ratat den om jag upptäckt den först.
Den gröna vasen fick mig att tänka på min egen favoritvas från Ekeby. Jag tror att det var bland det första jag köpte på loppis och jag har behållt den ända sedan dess. Jag älskar formen på den här vasen.

Edit: Fick information från Fru Ekeby om att formgivaren är Vicke Lindstrand och årtalet är 1947. Mina misstankar blev bekräftade. Jag har aldrig kollat efter information om vasen under alla år, så det var väl på tiden att jag fick veta mer.



Foto © AL

22 juli 2011

Loppisutflyktstrött

Känner mig trött, gnällig och oinspirarad idag.
Gårdagen bestod av ett 30-tal mil i inlandet med massor med stop för loppisbesök. Jag köpte bara ett fåtal saker och faktum var att det fanns få saker som kändes intressanta. Bilder kommer senare.
Vi gick även in hos olika antikhandlare, men där var priserna skrattretande höga, förmodligen anpassade till den norska plånboken. Det är ju säsong nu.

Idag for vi iväg på en "dödsbo-loppis" med mycket folk och inte speciellt låga priser. Jag trivs inte när det är så där trångt. Folk blir dessutom som galna av habegär och uppför sig som att ingen får stå i vägen för dom. Egentligen så borde någon göra en dokumentär om loppisbesökare.

Innan jag hoppar in i duschen och tar mig ner till Trästocksfestivalen så ska jag visa den lilla inramade illustrationen jag fick av syrran. Grete-43 eller Greta-43 är signaturen. Den ska upp på väggen. Nån gång. Om jag ids ta itu med tavlorna. Vi får se.



Foto © AL

21 juli 2011

Rosette från Rörstrand

I måndags hittade jag en skål från Rörstrand med mönstret 'Rosette'. Väldigt söta 60-talsrosor. Kändes mer som en illustration än ett mönster. Den här modellen och mönstret har jag aldrig stött på tidigare, vilket gjorde fyndet ännu roligare. Dessutom så kostade skålen bara en tia, den var i en bra storlek och kom direkt till användning. Ett fynd med andra ord.




Foto © AL

20 juli 2011

Alla dessa små fat

Hittade två nya fat som kan användas till blomkrukorna. Dom börjar bli några stycken nu, alla dessa små fat som inte har någon kopp som kompis. Dom här faten känns som 1930-tal, Art Deco, en period som jag verkligen gillar. Jag känner mig vädligt nyfiken på hur kopparna ser ut. Tyvärr fanns det ingen stämpel som kunde berätta om tillverkare, utan bara en anonym djupstämpel.

Edit: Kan vara ett Arabia-fat.




Foto © AL

19 juli 2011

Den blå varianten

Jag visade för ett tag sedan mina gröna coupeskålar och ville bara visa hur dom ser ut i den blå varianten. Nu vet ni. Nu ska jag försöka luska ut vem som är tillverkaren och om det finns i andra färger.


Foto © AL

18 juli 2011

En vas av Irma Yourstone

Den här lilla vasen hittade jag för en femma och kunde inte låta bli att köpa den. Jag tyckte att glasyren var så vacker. Jag tror den ska få bosätta sig i stugan bland dom andra blå sakerna.
Signaturen IY betyder Irma Yourstone om ni undrar. Irma var syster till Ilse Claeson (Roempke), en av min favoritkeramiker på Rörstrand. Jag är inte så himla förtjust i Irmas Yourstones keramik, men det här vasen var fin med sina tunna väggar och blåa färg. Värd en femma? Jajamensann.




Foto © AL

En rund Gullaskruf

Det här är nog bland det finast jag har som kommer från Gullaskruf glasbruk. En bonbonjär skulle jag vilja kalla den, dvs en godisskål. Den blev inköpt under gårddagen när vi var på Folkparksloppisen. Jag har aldrig sett den här lockskålen tidigare, varken på bild eller i verkligheten. En riktig skönhet. Vem som är formgivare har jag ingen aning om. Inte årtal heller. Den här skålen var okänd för mig ända tills igår.

Botten och knoppen har en blågrå färg som är svår att fota av (prussain blue kallas den när man målar). Samma färg som är på min andra lockskål från Gullaskruf, men lite mörkare.




Foto © AL

17 juli 2011

Vilken skön dag!

Det här har varit en riktigt supersöndag. Precis en sådan sommardag som man sitter och längtar efter under iskalla vintern. Värme och sol. Goa vänner som följeslagare. Fika i den skuggiga trädgården. Och så loppis förstås.
Vi var uppe på Folkparken, som under hela sommaren har loppis varje regnfri söndag. Det var bord överallt. Jag har aldrig varit med om så många försäljare. Allt från barnleksaker, teknikprylar, inredningssaker och antikviteter. Det var så mycket bord att jag till slut inte visste vilka jag hade besökt. Härligt! Men jag blev till slut lite överhettad i skallen, både pga av värmen och av alla saker.

Jag köpte mig böcker (tralalala, så glad jag blev), en keramikvas, en lockskål från Gullaskruf glasbruk som jag aldrig sett tidigare (jag ska visa er senare) och så denna lilla vita Aladin (Anne Nilsson på Höganäs). Det måste vara den minsta storleken, för den är bara 28 cm i omkrets. Så söt, så fin, så perfekt. Jag tror inte dagen kunde har varit mer perfekt faktiskt.


Foto © AL

Lila sköljer över mig

Det är som att jag öppnat en dörr, för nu ploppar det upp lila glas hela tiden. Som om en lila våg sköljer över mig. Återigen så hittade jag glaset på Kupan för en låg summa. Jag är tacksam för att tanterna som prissätter inte uppskattar samma saker som mig.
Mitt senaste lila inköp är alltså en 24 cm hög orkidevas från Gullaskruf glasbruk, formgiven av Hugo Gehlin. Modellen heter G5/51A, vilket betyder att 1951 är årtalet.




Om ni kommer ihåg så var det även Hugo Gehlin som formgav mina lila vinglas. Precis den där ametistlila färgen jag gillar. Andra saker i mitt skåp som är Hugos skapelser är gröna vin- och likörglas och dessutom en blå vas.


Det börjar bli trångt i fönstret nu. Dags för omorganisering. Fast det brukar ordna sig i slutändan. Chiliplantorna överlever ju inte vintern och då blir det plats att breda ut sig igen.


Foto © AL

16 juli 2011

Spegel, spegel på väggen där

Den här spegeln hänger i vår stuga, närmare bestämt i omklädningen till bastun. Jag har ingen aning om det är en spegel som hängt där sedan farfars tid eller om det är ett fynd som mamma hittat. Men den ska få hänga kvar där, även om jag skulle vilja ta hem den. Den passar så bra i stugan.


Foto © AL

15 juli 2011

Bubbligt och grönt

Har hittat en tvilling till min gröna ljuslykta från Sea glasbruk.Det fanns ingen träställning/-fat med den här gången heller. Men vad gör det när man hittar ännu en grön och bubblig ljuslykta?



Foto © AL

14 juli 2011

En trio Aladiner

Nu har jag hittat mig en vit Aladin-lampa från Höganäs. Det fanns även en vit 80-talsvariant med gulddekor, men den lämnade jag kvar åt sitt öde. Den röda lampan är fortfarande störst, bäst och vackrast.


Just nu har jag ställt trion med Aladin i köksfönstret, men dom ska få flytta på sig när jag har städat klart. Jag har lådor som ska ner i källarn och högar som ska sorteras. Jag skulle även behöva ta itu med "garderoben from hell" där jag har alla mina tyger och sömnadssaker. Suck! Det känns som lutande tornet i Pisa där inne och man är rädd för att bli begravd under någonting om man öppnar dörren.


Foto © AL

13 juli 2011

Äntligen en röd lykta!

Det är sällan jag är på Myrorna i Luleå eftersom dom är så dyra, men i fredags gjorde jag och mamma ett undantag och åkte förbi när vi hade lämnat lillasyster och syskonbarn på tåget.
Otroligt nog så hittade jag något av intresse, en röd lykta från Royal Krona. Jag blev otroligt nöjd över att ha hittat en annan färg än orange och vit, och dessutom till ett bra pris. Anledningen till det låga priset var att lyktan hade stearin överallt på insidan och ingen av personalen på Myrorna hade förstånd nog att använda varmt vatten. Well, lucky me.


Foto © AL

12 juli 2011

Citron från Rörstrand

Ibland lyckas jag hitta något som vår yngsta syster vill ha, vilket inte är så lätt. Den här gången fick hon med sig två tallrikar från Rörstrand med det fina mönstret 'Citron'. Jag har hittat en assiett med samma mönster tidigare som hon också ska få.



Foto © AL

10 juli 2011

Handdukar som stötdämpare

Idag så packar jag resväskan för färd söderut. Diverse textilier får agera som skydd då det ska fraktas hem porslin och glas. Bland annat två handdukar från Almedahls kommer att fungera som stötdämpare. Dom hittade jag på en bakluckeloppis i Karlsborg (inte det i Västergötland, utan i Norrbotten). Men det går segt att packa i den här värmen. Ett myrsteg i taget.



Foto © AL

9 juli 2011

En smokey vas

En vas i grått glas från serien 'Pavane' gjord av Tom Möller finns nu i min ägo. Möller var knuten till Reijmyre glasbruk mellan 1960-67.



Foto © AL

7 juli 2011

Coupe? Ja, tack!

Något som jag verkligen gillar är coupe. Kanske är det formatet eller själva ordet som intresserar mig. Dom här gröna efterrättsskålarna vet jag ingenting om, men jag ska försöka luska ut mer senare. Jag har sedan tidigare två blå skålar i samma format och storlek.


Foto © AL

5 juli 2011

Del 2 av kopp- och fatskörden

Dom här kopparna var jag speciellt glad över att hitta i kartongen med porslin. 12 stycken helt oanvända tekoppar från Karlskrona porslinsfabrik med tillhörande fat. Inte en skråma på glasyren. Gubben som håller på att rensa sitt hus har förmodligen aldrig använt sitt porslin, eller så hade dom så fasligt mycket porslin att dom aldrig hann nöta på sina koppar.

Modellen på tekopparna heter 'Karla' och är ritade av Sven Erik Skawonius under mitten av 1950-talet (1957 är årtalet som Herr Movarp kommit fram till). Vem som gjort dekoren är förmodligen inte känt och den har bara det trista namnet 5327. Ett dussin koppar och fat kommer jag att kunna nöta på länge. Det kommer inte att märkas om något går sönder. Kaffekanna och andra delar till servisen känner jag mig inte det minsta brydd om att hitta.



Jag är hur som helst otroligt nöjd med mina vardagskaffekoppar. Både med dom kurviga från 1930-talet och dom här strama 50-talarna. Eftersom kaffekopparna var så små förut så passar det utmärkt med tekoppar, som inte var så stora som dom är nuförtiden. Här ska bjudas på kaffe i mängder. Eller te om man föredrar det. Och ut ska dom udda kopparna från Norge och Tyskland.


Foto © AL

3 juli 2011

Lidköpings porslinsfabrik

Jag tror att jag tidigare har pratat om att jag är på jakt efter kaffe-/tekoppar. Dom jag har är antingen för fina (typ Gustavsbergs 'Salix' och farmors kaffeservis) för att användas varje dag. Mina "vardagskoppar" har bestått av en samling väldigt ynkliga och udda koppar. Nåja, det problemet är löst nu. Mamma kom med en kartong full med olika kaffe-/tekoppar och fat som hon köpt för en hundring. Jag bestämde mig för att ta hand om några av dom kopparna, två olika modeller.

Dom första kopparna som jag tänkte visa upp är från Lidköpings Porslinsfabrik. Det är 5 koppar, 6 fat, 1 sockerskål och 2 assietter. Jag har länge velat ha ett porslin från 30-talet och nu har jag bestämt mig för att samla delar från Lidköping (ALP). Som ni ser så är dekoren olika, men delarna kommer från samma modell, vilket jag inte vet namnet på än. Jag tänkte det kunde vara trevligt att han samma modell på servisen, men att ha olika motiv




Det porslinet som intresserar mig mest från Lidköping är från perioden 1932-43, efter man köpte upp Rörstrand fram till man slutade med Lidköpingsstämpeln. Om någon vet namnet på modellen så kan ni ju lämna en kommentar. Stämpeln under kopparna visar att dom är från 1938. Dom har inte använts många gånger, den märks med tanke på hur mycket guldfärg som är kvar på dekoren.




Sockerskålen och assietterna har samma dekor. Skålen är från 1938 och assietterna från 1939. Ska bli roligt med den lilla porslinsutmaningen att hitta delarna lite då och då på loppis. Mina andra koppar, som är i en annan stil, visar jag imorgon. Dom kommer från Karlskrona porslinsfabrik.


Foto © AL